Foto: PantherMedia/Scanpix

2018. gadā Igaunija atzīmēs valsts simtgadi un uzņemsies prezidējošās valsts lomu Eiropas Savienībā. Igaunijas simtgade pieteikta kā iespēja visiem, kam ir vēlme pievienoties un iesaistīties. Gatavošanās svētkiem aizsākusies jau pirms vairākiem gadiem. No valsts budžeta Igaunijas simtgades svinībām (plašai kultūras, sociālai programmai) plāno piešķirt ap 30 milj. eiro. Papildus šai summai paredzēts, ka katra no valsts budžeta iestādēm sava budžeta ietvaros novirza finansējumu simtgades svinību projektu un aktivitāšu īstenošanai.

Kā centrālā ass visiem Igaunijas simtgadei veltītajiem pasākumiem, aktivitātēm un notikumiem ir izvēlēts koncepts "Igaunijas simtgades koks".

Jau šobrīd ir uzsākti projekti un iniciatīvas, kas saistās ar dažādām kultūras nozarēm, piemēram, akcija "Igaunijas simtgades ozoli", kuras ietvaros Igaunijas sabiedrība tiek aicināta stādīt jaunus ozolus, kurus 2018. gadā būs iespējams pārstādīt īpaši izveidotos publiskajos parkos dažādās Igaunijas teritorijas daļās.

"Ozols ir ne tikai spēcīgs folkloras tēls, bet arī vēsturiska dabas ainavas sastāvdaļa, koks-ilgdzīvotājs. Kāpēc gan mums pašiem neveidot savas valsts vēsturi tieši valsts simtgades svinībās?" stāsta projekta veidotāji.

Jau no 2013. gada pēc īpaši veidotām instrukcijām iedzīvotāji tiek aicināti lasīt zīles, izaudzēt stādiņus un 2018. gadā stādīt tos īpaši izvēlētas vietās, kurās veidosies nākotnes parki. Projektā, kas top ciešā sadarbībā ar valsts un privātajām mežu apsaimniekošanas iestādēm, aktīvi tiek iesaistītas ģimenes, klases, studenti.

Igaunija valsts simtgadei gatavo astoņas jaunas dažādu žanru pilnmetrāžas kinolentes, veido īpašas teātra programmas, pievērš lielu uzmanību reģionu iesaistei un iedzīvotāju pašiniciatīvai, veido īpašas "Ideju noliktavas", plāno vērienīgu starptautisku programmu Eiropā un ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!