Foto: LETA
Trešdien, 3.augustā, miris arhitekts Juris Monvīds Skalbergs, informēja Latvijas Arhitektu savienībā.

Skalbergs dzimis 1935.gada 11.jūnijā.

Skalbergs pēc Rīgas Politehniskā institūta absolvēšanas 1960.gadā kļuva par vienu no jaunās paaudzes līderiem jau ar pirmajiem darbiem padomju modernisma uzplaukuma laikā - Pareizticīgo katedrāles pārbūvi par Zinību namu (1964), kinoteātri "Blāzma" (1964), Rīgas Krievu drāmas teātra rekonstrukciju (1967), muzikālo klubu "Allegro" (1970) un citiem objektiem.

Arhitektu savienībā norāda, ka pasaulē modernisma nāvi traktēja kā sprādzienu, bet Latvijā modernisms nomira klusi 1985.gadā, kad Skalbergs pārbūvēja "Blāzmu" par elitāru klubu. Arhitekts meta stilistisku kūleni, atbrīvojoties no modernisma un īstenojot spilgtus postmodernisma projektus - apvienības "Lauku celtnieks" ēku Vecrīgā, Peldu ielā (1987), institūta "Agroprojekts" ēku Rīgā, Maskavas ielā (1988) un citus.

Skalberga 80.gados projektētie ūdenstorņi joprojām ierakstās Latvijas lauku ainavā. Kultūras pils "Ziemeļblāzma" rekonstrukcija (2013) un tās skatu tornis apliecināja arhitekta atgriešanos pie modernisma idejām.

Skalbergs kā Baltijas arhitektu savienības BAUA prezidents pārstāvēja organizāciju 1993.gadā Čikāgā, kad BAUA uzņēma Starptautiskajā Arhitektu savienībā UIA. Viņš aktivizēja Latvijas Arhitektu savienības darbību, iekļaujoties Eiropas Arhitektūras padomes (ACE) darbā un pārstāvēja ASV mecenāta Gunta Boles balvu Rīgas Tehniskās universitātes studentiem. Arhitekts ir novērtēts ar Būvindustrijas lielo balvu un Jāņa Frīdriha Baumaņa medaļu par mūža ieguldījumu.

Atvadīšanās no Skalberga notiks trešdien, 10.augustā, plkst.15 Rīgā, 1.meža kapu kapličā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!