Foto: LETA

Trešdien, 30. janvārī, savās mājās ASV mūžībā devies leģendārās trimdas mūziķu apvienības "Čikāgas piecīši" dalībnieks Uldis Streips, ziņo LTV Ziņu dienests.

Uldis Streips bija Luisvilas Universitātes mikrobioloģijas pētnieks un pasniedzējs, un gluži tāpat kā pārējie "Čikāgas piecīšu" dalībnieki ar muzicēšanu nodarbojās tikai no darba brīvajā laikā. 2009. gadā viņš ar Vītolu fonda atbalstu dibināja Hugo un Eleonoras Streipu piemiņas stipendiju. Stipendijas mērķis ir atbalstīt jauniešus, kas vēlas studēt kādā Latvijas augstskolā.

"Čikāgas piecīši" uzskatāma par senāko muzicējošo latviešu populārās mūzikas grupu, kas dibināta 1961. gada pavasarī, kad 11. martā, kad Kalamazū uz savu pirmo koncertu sapulcējās Modris Avotiņš, Uldis Ievans, Jānis Rinkušs un Alberts Legzdiņš.

Tieši, pateicoties "Piecīšiem", Latvijas klausītāji varēja iepazīt citādi nepieejamo Limelighters, Boba Dilana, "Peter, Paul & Mary" un citu zvaigžņu repertuāru latviešu valodā, kas tika atskaņots visai demokrātiski – ar dažām ģitārām un balsīm, un ar savu repertuāru ansamblis saucams arī par latviešu kantri mūzikas pamatlicējiem

Jau savas darbības pirmajos gados "Čikāgas piecīši" kļuva ļoti populāri un pamazām apceļoja visas 30 tolaik ASV darbīgās latviešu kolonijas, kam sekoja koncerti Kanādā. Ar laiku koncertu ģeogrāfija aptvēra teju visus nostūrus, kur mīt latvieši. Dzimtenē pirmā triumfālā uzstāšanās notika 1989. gadā Mežaparka Lielajā estrādē, kur sapulcējās 100 000 klausītāju.

Savukārt par godu "Čikāgas piecīšu" pusgadsimta jubilejai 2011. gadā tika uzņemta dokumentālā filma "Par mani, draudziņ, nebēdā".

Uldis Streips kopā ar "Čikāgas piecīšiem" 2013. gadā saņēma balvu par mūža ieguldījumu latviešu mūzikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!