Foto: DELFI
85 gadu vecumā mūžībā devies izcilais lietuviešu kino un teātra aktieris Reģimants Adomaitis, medijam "Delfi.lt" apstiprināja Lietuvas Nacionālajā drāmas teātrī. Latvijas skatītājiem aktieris zināms pēc Aloiza Brenča detektīvfilmas "Mirāža" (1983), kurā atveidoja vienu no galvenajām lomām.

Kā vēsta Lietuvas mediji, aktierim bija vēzis un viņš pirms laika bija paziņojis, ka izlēmis pārtraukt ārstēšanos.

Reģimants Adomaitis (Regimantas Adomaitis) dzimis 1937. gada 31. janvārī Šauļos. Viļņas Universitātē 1959. gadā absolvējis Fizikas un matemātikas fakultāti, bet pēc tam apguvis aktiermākslu Viļņas konservatorijā (mūsdienās Lietuvas Mūzikas un teātra akadēmija). Pēc Konservatorijas absolvēšanas strādājis Marjampoles drāmas teātrī, vēlāk bijis Kauņas valsts drāmas teātra aktieris, bet kopš 1967. gada spēlējis uz Lietuvas Nacionālā drāmas teātra skatuves.

Kā "Delfi.lt" komentē Adomaiša kolēģe, aktrise Vaiva Mainelite (Vaiva Mainelyte) – līdz ar aktieri ir aizgājis vesels laikmets. Viņa saka – Adomaitis aizgāji par ātru, viņš būtu varējis vēl spēlēt un filmēties. Kolēģe aktieri raksturo kā brīnišķīgu džentlmeni un skatuves partneri, kura tuvumā vienmēr varējis justies droši. "Tas ir liels zaudējums teātra kopienai un ikvienam, kurš viņu pazina, mums visiem. Viņš patiešām bija diža personība," saka Mainelite.

Adomatim daudz filmējās kino un jau 1985. gadā bija uzaicināts darboties Berlīnes kinofestivāla žūrijā. Aktieris bija aktīvs arī sabiedriski politiskajā dzīvē un bija viens no kustības "Sajūdis" dibinātājiem, kas noveda pie Lietuvas neatkarības atgūšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!