Foto: Peter Meisel

Šā gada 30. novembrī mūžībā aizsaukts pasaulē slavenais diriģents, Bavārijas Radio simfoniskā orķestra mākslinieciskais vadītājs Mariss Jansons, raksta ārvalstu mediji.

Diriģents mūžībā devies savā mājvietā Sanktpēterburgā, Krievijā. Kā nāves iemesls tiek minēta akūta sirds mazspēja.

Jau ziņots, ka 2019. gada vasarā viņam vajadzēja uzstāties Latvijā festivāla "Rīga Jūrmala" programmā kopā ar Bavārijas Radio simfonisko orķestri, taču pēc ārsta ieteikuma viņš šovasar atcēla gan šo, gan citas uzstāšanās, un koncertā Latvijā viņa vietā stājās diriģente Suzanna Melki.

Mariss Ivars Georgs Jansons (1943–2019) tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem diriģentiem pasaulē. Viņš dzimis Rīgā 1943. gadā diriģenta Arvīda Jansona un dziedātājas Iraīdas Jansones ģimenē. 1956. gadā visa ģimene pārcēlās uz Krieviju, kur pēc panākumiem Vissavienības konkursā Marisa Jansona tēvs Arvīds bija uzaicināts strādāt Ļeņingradas Filharmonijas simfoniskajā orķestrī.

Sanktpēterburgā Mariss Jansons studēja vijoļspēli, klavierspēli un diriģēšanu, papildinot zināšanas pie Hansa Svarovska un Herberta fon Karajana Vīnes Mūzikas augstskolā. Par liktenīgo karjeras pagriezienu kļuva uzvara Starptautiskajā Fon Karajana fonda konkursā Berlīnē, kas pavēra ceļu uz starptautisko karjeru.

Lai gan pirmo uzaicinājumu strādāt ar Fon Karajanu un "Berlīnes filharmoniķiem" Jansons saņēma jau uzreiz pēc konkursa, padomju varas iestādes šai sadarbībai lika šķēršļus, un jaunais diriģents devās tēva pēdās un ar panākumiem sāka darbu tagadējā Sanktpēterburgas filharmonijas orķestrī.

Kopš 1979. gada Mariss Jansons ir vadījis Oslo filharmonijas orķestri, no 1997. līdz 2004. gadam bija Pitsburgas simfoniskā orķestra vadītājs, bijis viesdiriģents Londonas filharmoniskajā orķestrī, no 2004. līdz 2015. vadījis Amsterdamas karalisko "Concertgebouw" orķestri, bet kopš 2003. gada vadīja Bavārijas radio simfonisko orķestri.

Mariss Jansons saņēmis vairākus prestižus apbalvojumus, tai skaitā "Grammy" balvu 2006. gadā kategorijā "Labākais orķestra sniegums" kopā ar Sergeju Aleksaškinu un Bavārijas radio simfonisko orķestri. 2017. gadā šajā pašā kategorijā Mariss Jansons un Bavārijas radio simfoniskais orķestris konkurēja ar vēl vienu latviešu diriģentu, Jansona skolnieku – Andri Nelsonu un viņa vadīto Bostonas simfonisko orķestri.

Pasaules mūzikas kritiķu aptaujā vietnē "Bachtrack" Mariss Jansons 2015. gadā ierindojās pasaules labāko diriģentu saraksta trešajā vietā, aiz Rikardo Šaijī un Saimona Retla.

Īsi pirms savas 75. jubilejas, 2017. gada novembrī, Marisam Jansonam tika piešķirts viens no augstākajiem muzikālajiem apbalvojumiem pasaulē – Lielbritānijas Karaliskās filharmonijas biedrības zelta medaļa. Savukārt šā gada sākumā Zalcburgas Lieldienu festivāla laikā viņš saņēma Starptautisko Herberta fon Karajana balvu (Herbert von Karajan Preis).

Neskatoties uz spožo starptautisko karjeru, Mariss Jansons mēdza uzstāties arī Latvijā un ir stājies arī pie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) diriģenta pults. Kā īpaši spilgts notikums minama Marisa Jansona uzstāšanas kopā ar Raimondu Paulu LNSO 90. jubilejas koncertā Rīgā 2016. gadā.

Mariss Jansons ir II šķiras Triju zvaigžņu ordeņa kavalieris un Latvijas Lielās mūzikas balvas mūža ieguldījuma laureāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!