Foto: Shutterstock

26. maijā mūžībā devusies tēlniece un pedagoģe Rimma Pancehovska, "Delfi" informē Latvijas Mākslinieku savienības (LMS) prezidents Igors Dobičins.

Rimma Pancehovska (1928–2023) pirmo ieskatu mākslā guvusi ģimenē, 20. gadsimta 30. gados viņas vecāki bija strādājuši akciju sabiedrības “M.S.Kuzņecovs” porcelāna, fajansa un māla izstrādājumu fabrikā.

Pēc Rīgas 10. vidusskolas beigšanas Pancehovska 1947. gadā iestājusies Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Tēlniecības nodaļā. Viņas pasniedzēji bija Latvijas profesionālās tēlniecības pamatlicēji: Teodors Zaļkalns (1876–1972), Kārlis Zemdega (1894–1963) u. c. 1953. gadā Pancehovska absolvējusi LMA ar diplomdarbu “Vadoņa jaunība”.

No 1954. līdz 1956. gadam Pancehovska strādājusi Rīgas Porcelāna un fajansa fabrikā (RPFF, vēlāk Rīgas Porcelāna rūpnīcā), kurā uzņēmuma galvenā māksliniece bija keramiķe Zina Ulste (1928–2006). Pancehovska darbojusies Mākslinieciskajā laboratorijā, kur veidojusi izstrādājumu modeļus figurālām sīkplastikas sērijām.

Līdzās darbam RPFF Pancehovska no 1954. līdz 1959. gadam strādājusi arī par pasniedzēju Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolā (tag. MIKC Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola). Vēlāk Pancehovska kļuvusi par pedagoģi Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolā.

Pancehovska bija LMS biedre no 1956. gada. Viņa darbojusies bijušajās LMS Mākslas fonda (MF) tēlniecības studijas telpās, kas atradās Rīgā, Duntes ielā 50.

20. gadsimta 60.–80. gados Pancehovska realizējusi mazās formas darbus MF kombināta “Māksla” Tēlniecības ceha Bronzas lietuvē Gaujas ielā 5, Rīgā. Māksliniece piedalījusies izstādēs no 1953. gada.

Pancehovskas darbi bija eksponēti V Vispasaules Jaunatnes un studentu festivālā, Baltijas republiku tēlniecības izstādē, Republikāniskajā izstādē "Miera sardzē", Vissavienības izstādē "Miera sardzē", Baltijas republiku tēlniecības izstādē, Vissavienības mazo formu skulptūru izstādē un citās.

Pancehovskas rokraksts, prasmes un tēlniecības valoda nostiprinājusies 20. gadsimta 60.–70. gados. Viņas daiļradei raksturīgi latviešu tēlniecības skolas pamati, kas īstenojās stilistiski skaidrās un klasiski stingrās formās. Mākslinieces darbi tika kolorēti un zeltīti, formveidē bija nolasāma arī 20. gadsimta sākuma jūgendstila stilistikas ietekme.

2018. gadā par ieguldījumu Latvijas kultūrā Pancehovska tika apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni un iecelta par ordeņa virsnieci. Māksliniece ieguvusi I un II prēmiju Latvijas republikāniskajā sīkplastikas konkursā 1954. gadā, par dalību LPSR Mākslas un literatūras dekādē Maskavā apbalvota ar PSRS medaļu "Par izcilību darbā" 1956. gadā, PSRS Mākslinieku savienības valdes goda diplomu par sīkplastikas darbiem majolikā un porcelānā, kas tika eksponēti Baltijas republiku tēlniecības izstādē 1958. gadā.

Pancehovskas darbi atrodas LMS muzejā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības Rīgas Porcelāna muzejā, Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā, Dobeles novada muzejā, Valsts Tretjakova galerijā Krievijā, citos muzejos un privātkolekcijās.

Atvadīšanās no tēlnieces Rimmas Pancehovskas notiks piektdien, 2. jūnijā, plkst. 14.00 Rīgas Krematorija Lielajā zālē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!