Jau piekto gadu autoru biedrība AKKA/LAA (Autortiesību un komunicēšanās konsultāciju aģentūra/Latvijas Autoru apvienība) turpina par tradīciju kļuvušo projektu Autoru dienas, kas veltīts Pasaules Grāmatu un autortiesību dienai 23. aprīlī un Pasaules Intelektuālā īpašuma dienai 26. aprīlī. Autoru dienu ietvaros biedrība organizē dažādus pasākumus, lai palielinātu sabiedrības informētību par autortiesībām un veicinātu autortiesību ievērošanu mūsu valstī, portālu "Delfi" informē AKKA/LAA pārstāvji.

Autoru dienu mērķis ir akcentēt būtiskākos autortiesību jautājumus, informēt sabiedrību par autoru ieguldījumu Latvijas kultūrā un viņu autortiesībām, to būtību un īstenošanu. Šogad, organizējot atvērto durvju dienu pasākumus biedrībā, lielākā uzmanība tiek pievērsta studentu – topošo kultūras darbinieku un citu ar autortiesībām saistītu specialitāšu pārstāvju – izglītošanai par autortiesību jautājumiem, kas būs būtiski studentu turpmākajās darba gaitas.

Savukārt 26. aprīlī plkst. 16:00 notiks seminārs – diskusija par autoru darbu izmantošanu internetā, uz kuru ikviens interesents aicināts pieteikties, līdz 23. aprīlim sūtot e-pastu uz info@akka-laa.lv.

Ievadot Autoru dienu pasākumus, no otrdienas, 20. aprīļa ir pieejama AKKA/LAA jaunā mājas lapa "akka-laa.lv", kas būs noderīgs resurss gan autoriem, gan autoru darbu lietotājiem, gan jebkuram interesentam. Mājaslapā ikviens interesents varēs uzzināt par to, kas ir autortiesības, kādi ir to galvenie principi, kas ir jāzin autoram un kas – darbu lietotājam. Tāpat mājaslapā būs iespējams uzzināt visu būtiskāko informāciju par biedrību un tās darbību, iepazīties ar pārstāvēto Latvijas autoru sarakstu, uzzināt par veiktajām autoratlīdzības sadalēm, autoru darbu lietotāji varēs iepazīties ar darbu izmantošanas tarifiem un lejupielādēt nepieciešamās veidlapas, bet autori varēs elektroniski reģistrēt savus darbus.

Pirmoreiz Pasaules Grāmatu un autortiesību diena tika atzīmēta 1923. gadā Spānijā, lai godinātu rakstnieka Migela de Servantesa nāves atceres dienu. Sākotnēji tie bijuši Katalonijas nacionālie svētki, taču kopš 1995. gada UNESCO 23. aprīli ir noteikusi par Pasaules Grāmatu un autortiesību dienu. 23. aprīlis ir ne vien slavenā "Dona Kihota" autora Migela de Servantesa nāves diena, bet arī Viljama Šekspīra nāves diena. Tāpat tieši šajā dienā dzimuši vai miruši tādi pasaulslaveni autori kā Vladimirs Nabokovs, Moriss Drions, Manuels Valjeho, Haldors Laksness un citi. Pasaules Grāmatu un autortiesību dienas mērķis ir godināt autorus, kā arī aicināt cilvēkus pievērsties gan grāmatu lasīšanai, gan rakstīšanai, gan autoru tiesību aizsardzībai.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību intelektuālā īpašuma aizsardzībai, kopš 2000. gada visās WIPO (World Intellectual Property Organization) dalībvalstīs 26. aprīlī tiek atzīmēta Pasaules intelektuālā īpašuma diena. Šāds datums ir noteikts par godu Vispasaules intelektuālā īpašuma aizsardzības organizācijas WIPO dibināšanai 1970. gada 26. aprīlī. Pasaules intelektuālā īpašuma dienas ietvaros visās WIPO dalībvalstīs notiek dažādi pasākumi ar mērķi pievērst sabiedrības uzmanību tam, kāda nozīme un ietekme intelektuālajam īpašumam, tai skaitā autortiesību aizsargātiem darbiem, ir ikviena cilvēka dzīvē, paaugstināt sabiedrības izpratni par intelektuālā īpašuma aizsardzības nozīmi dažādu inovāciju radīšanā, pagodināt visus autorus un izgudrotājus, kā arī veicināt intelektuālā īpašuma aizsardzību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!