Foto: Publicitātes foto

VEF Kultūras pilī šā gada 20. februārī ar koncertu savu 50. jubileju svinēs viens no Latvijas pirmajiem plaši pazīstamajiem pankiem – Gvido Linga. Šajā koncertā tiks svinēja arī grupas "Linga" jubileja – pērn apritēja 30. gadu kopš grupas pirmās uzstāšanās.

Šobrīd grupas "Linga" dziesmas uzskatāmas par Latvijas rokmūzikas klasiku, tās skan un ir skanējušas mazām un lielām skatuvēm, kā arī joprojām regulāri tiek raidītas radio. Lielai daļai dziesmu vārdus sacerējis Gvido brālis Igors Linga. Viņa filmā "Tā runāja pilsēta" (1988) pirmoreiz tika pieteikta tolaik jaundibinātā grupa "Linga", ar kuru uz rokmūzikas skatuves atgriezās iepriekš grupā "Zig Zag" (arī "Ārprāc") dziedājušais Gvido Linga.

Grupas pirmā pilnasinīgā uzstāšanās notika 1989. gadā koncertu sērijā "Roks par neatkarību". Drīz pēc tam tika izveidots grupas "Linga" fanu klubs – viens no pirmajiem Latvijā. Savukārt Gvido Linga kļuva par toreiz populārā žurnāla "Liesma" mīluļa titula laureātu. Par Gvido Lingas pirmo domubiedru kļuva basģitārists Armands Cālītis, ar kuru kopā ieskaņota dziesma "Pilsēta", bet drīz vien duetu papildināja nākamie dalībnieki.

Par Gvido un Armanda biedriem kļuva Viktors Fedosejevs (ģitāra) un Juris Rubīns (sitaminstrumenti), "Lingas" rokenrolu papildināja Elmārs Rudzītis ar saksofonu. Kādu laiku grupā spēlējuši arī Ivars Makstnieks, Juris Norītis, un kopš 90. gadiem Lingas skanējumu papildināja arī Edgars Ķauķis (ģitāra).

"Savā mūzikā grupa nenodarbojās ar lielu filozofēšanu, bet tvēra dzīvi visā tās krāšņumā un vienkāršībā. Nebija grūti Lingas stilā saklausīt zināmu līdzību ar Gvido elku "Sex Pistols", kā arī Billija Aidola daiļradi, tomēr viņu dziesmām piemita unikalitāte un ģeniāla vienkāršība, kā arī pašpuicisks dzīvesprieks," raksta koncerta rīkotāji.

"Lingas" panākumiem Latvijā sekoja koncerti Dānijā un Vācijā, kur tapa pirmā albuma ieraksts. Dziesma "Kā sāp" tika iekļauta filmā "Rokenrols Baltijā", kas guva plašus starptautiskus panākumus. 1994. gadā grupa svinēja uzvaru "Mikrofona" aptaujā ar dziesmu "Nāc man līdz". 90. gados tika izdoti divi studijas albumi, kā arī agrīno dziesmu apkopojums "Vai tu biji tad?" un labāko dziesmu izlase. Grupa spēlējusi gan rokmūzikas, gan pankroka un smagā žanra festivālos.

2000. gadā izdots trešais studijas albums "Ieklausies vējā", dziesma "Spārni" saņēma Autortiesību bezgalības balvu 2007. gadā, un par Latvijas Mūzikas ierakstu gada balvas Radiohitu 2008. gadā kļuva dziesma "Gan".

Ik pa brīdim grupa atgādina par sevi ar kādu jaunu ieskaņojumu, tāpat, lai arī reti, tomēr pietiekami regulāri grupa turpina koncertēt.

Līdzās darbībai grupā "Linga" Gvido piedalījies arī citos muzikālos projektos, tai skaitā latviešu tautasdziesmu izlasē, iedziedājis Imanta Kalniņa dziesmas, uzstājies "Imantdienās". Ilgus gadus Gvido Linga bija Latvijas Radio 2 ētera balss (2001-2019), piedalījies projektos LNT Mūzikas video, Latvijas mūzikas līga, bijis viens no Latvijas mūzikas kanāla dibinātājiem.

Dubultjubilejas koncerts notiks 20. februārī pulksten 19.00 VEF kultūras pilī. Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!