Šā gada 24. septembrī pulksten 19.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas "Ziedoņa zālē" skanēs Ineses Zanderes jubilejas koncerts "Uz Rīgu peld mana debesu Dole", portālu "Delfi" informē Valsts akadēmiskā kora "Latvija" pārstāvji.

Šogad latviešu dzejniece un grāmatu autore svin savu dzimšanas dienu un šim notikumam par godu Valsts Akadēmiskais koris "Latvija", aktieri Guna Zariņa un Kaspars Znotiņš un diriģents Māris Sirmais ir izveidojuši koncertprogrammu, kurā tiks atskaņoti latviešu komponistu darbi ar Ineses Zanderes dzeju.

"Par godu Ineses Zanderes apaļajai jubilejai, koncertā tiks atspoguļotas daudzveidīgās, bieži vien paralēlās un radikāli atšķirīgās interpretācijas, kas rodas dzejas tekstu mijiedarbībā ar komponistu muzikālajām idejām. Inese Zandere dzeju un grāmatas raksta gan bērnu, gan pieaugušo auditorijai un savos darbos ar dažādiem līdzekļiem panāk šķietamu vieglumu, vienkāršību un ļoti tiešu emocionālu iedarbību. Iespējams, ka tieši šo iemeslu dēļ tik daudz komponistu izvēlas viņas tekstus savām kompozīcijām," raksta koncerta veidotāji.

24. septembra koncerta programmā iekļauti komponistu Valta Pūces, Riharda Dubras, Raimonda Paula, Artura Maskata, Pētera Vaska, Ērika Ešenvalda u.c. skaņdarbi, kuros izmantota Ineses Zanderes dzeja. Koncertā Ineses Zanderes dzeju lasīs aktieri Guna Zariņa un Kaspars Znotiņš.

Apmeklētājiem pirms un pēc koncerta Latvijas Nacionālās bibliotēkas ātrija "Draugu telpā" būs iespēja vērot Ināras Kolmanes veidoto videofilmu par Inesi Zanderi un citus Latvijas Televīzijas arhīva materiālus, kā arī koncertu un izrāžu ierakstus.

Zīmīgi, ka savu 50 gadu jubileju dzejniece svinēja vietā, kur tagad uzcelta Latvijas Nacionālā bibliotēka – latviešu tautas zinību, garīgā spēka un gaismas simbols. Pirms desmit gadiem tur bija tikai pamati, bet šogad dzejniece savu jubileju svinēs bibliotēkā, Ziedoņa zālē.

Biļetesuz koncertu pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs visā Latvijā un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!