Gaidot pianista Andreja Osokina un dziedātājas Katrīnas Gupalo koncertprogrammas "100 gadi ar Piafu" noslēguma koncertu, kas izskanēs 11. februārī "Splendid Palace", "Delfi Kultūra" piedāvā ekspresinterviju ar talantīgo dziedātāju.

"''100 gadi ar Piafu'' ir veltījums leģendārās franču dziedātājas Edītes Piafas simtgadei. Programma apvieno gan dziedātājas leģendārākos hitus un īpaši ekspresīvās pēdējo gadu dziesmas, kas daudziem klausītājiem būs atklājums, gan arī klasisko mūziku, kas skanējusi Piafas dzīves laikā, iedvesmojusi viņu un radījusi atmosfēru 20. gadsimta Parīzē - Ravēls, Satī, Stravinskis un Debisī," koncertu programmu raksturo turnejas rīkotāji.

Biļetes uz koncertu "Splendid Palace" Rīgā ir iespējams iegādāties Biļešu Servisa kasēs un internetā.

Kad un kā tapa doma veidot koncertprogrammu?

Edītes Piafas nozīme mūzikā, kultūrā un manā dzīvē ir nepārvērtējama, tāpēc veidot programmu, kas būtu veltīta leģendārās mākslinieces simtgadei, bija mans pienākums. Nevarēju pat iedomāties, ka Latvijā šis notikums varētu palikt nepamanīts, tāpēc šoruden, ar Francijas Institūta atbalstu, nolēmām radīt šo programmu. Jau no paša sākuma skaidri zinājām, ka vēlamies ne tikai izpildīt Piafas hītus un mazāk zināmas dziesmas, bet arī uzburt Parīzes atmosfēru, kurā dzīvoja un radīja citi 20.gadsimta mūzikas dižgari - Moriss Ravēls, Ēriks Satī, Klods Debisī, Igors Stravinskis. Turklāt, programmas veidošana bija saistīta arī ar stāstu, kas to caurvij - stāstu par vīrieša un sievietes mīlestību un tās nepieradināmo dabu iedvesmai pakļautajā mākslinieka dzīvē.

Kā veicas sadarbība ar Andreju Osokinu?

''100 gadi ar Piafu'' ir mūsu pirmais kopprojekts. Veidot programmu un uzstāties kopā ar Andreju ir tiešām aizraujošs process - gan pavadot mani, kad dziedu, gan spēlējot kopā četrocīgi viņa neierobežotās pianistiskās un mākslinieciskās iespējas nebeidz mani pārsteigt! Daudziem klausītājiem ir neparasti iepazīt Andreju šādā ampluā - viņš ir lieliski iejuties Piafas repertuārā un uz skatuves atklāj stāstu ne tikai caur mūziku, bet arī teātri.

Edīte Piafa bija ikona, zvaigzne, spilgta personība. Cik viegli vai grūti ir iejusties viņas dziesmās?

Dziesmas, kas tikušas rakstītas Edītei Piafai dod iespēju izpausties ne tikai kā dziedātājai, bet arī kā aktrisei. Šajā repertuārā, kur katra dziesma ir vesels stāsts, ir ļoti svarīgi savienot dziesmas saturu ar savu būtību. Mūzika ir jāizjūt arī fiziskā līmenī. Interesanti, ka tas ir minēts dziesmā ''L'accordeoniste'' (tulk. Akordeonists), apmēram tā:

"Mūzika iekļūst viņai zem ādas
No apakšas, no augšas,
Viņai gribas bļaut,
Tas ir kas fizisks."

"Splendid Palace" gaidāms turnejas noslēguma koncerts - kā pagājuši aizvadītie koncerti?

Apceļot Latviju ar tik ekspresīvu programmu man bija izaicinājums. Bet jau pirmajā koncertā jutu, ka publika ar mums ir uz viena viļņa un tas turpinājās visos nākamajos koncertos. Es tā priecājos, ka cilvēki Latvijā tik nopietni un emocionāli uztver to, ko darām uz skatuves! Tas dod milzīgu enerģiju!

Kādi ir tuvākās nākotnes plāni darbībai mūzikā?

Plānoju turpināt eksperimentēt ar dažādu mākslas veidu savienošanu un kombinēšanu, līdzīgi kā projektā ''100 gadi ar Piafu''. Viens šāda veida projekts paredzēts kopā ar ārkārtīgi talantīgu fotogrāfu Jāni Romanovski. Un, protams, debijas albuma izdošana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!