Foto: Publicitātes attēli
Mūzikas festivāls “Rīga Jūrmala” paziņoja par jaunās sezonas atklāšanu, informējot, ka nākamvasar no 1. jūlija līdz 28.augustam norisināsies četrās nedēļas nogales, un katrā no tām uzstāsies viens izcils starptautisks orķestris - Sanktpēterburgas Marijas teātra orķestris un diriģents Valērijs Gergijevs, Bavārijas Radio simfoniskais orķestris ar diriģentu Maiklu Tilsonu Tomasu, Marisa Jansona festivāla orķestris un Klauss Mekele, un Pitsburgas simfoniskais orķestris ar diriģentu Manfrēdu Honeku.

Marisa Jansona festivāla orķestri šovasar īpaši izveidoja vadošie orķestru mūziķi, ar kuriem izcilajam latviešu diriģentam bija īpašas attiecības. Reaģējot uz Covid pandēmijas izraisītiem neparedzētiem apstākļiem, šie mūziķi vēlējās godināt Jansonu, sanākot kopā Rīgas Jūrmalas mūzikas festivālā. Viņu uzstāšanās diriģenta Džona Eliota Gārdinera vadībā ar solistiem Juidzi Vanu un Andrāšu Šifu kļuva par vienu no festivāla pērnās sezonas spilgtākajiem notikumiem, un viņu atgriešanās 2022. gadā tiek gaidīta ar nepacietību. 2022. gadā viņi sadarbosies ar vienu no mūzikas pasaules izcilākajiem talantiem diriģentu Klausu Mekeli, kurš jau 25 gadu vecumā kļuvis par Oslo filharmonijas orķestra galveno diriģentu un māksliniecisko padomnieku, kā arī Parīzes orķestra muzikālo direktoru.

Pitsburgas simfoniskā orķestra uzstāšanās viņu muzikālā direktora un diriģenta Manfrēda Honeka vadībā iezīmēs Amerikas orķestru atgriešanos Eiropas festivālu apritē pēc globālās pandēmijas izraisītās masveida koncertu atcelšanas. Bavārijas Radio simfoniskais orķestris festivālā uzstājās 2019. gadā un šosezon uzstāsies kopā ar vienu no amerikāņu leģendārajiem diriģentiem Maiklu Tilsonu Tomasu, savukārt Sanktpēterburgas Marijas teātra orķestris Valērija Gergijeva vadībā ir viens no vadošajiem Krievijas orķestriem gan opermūzikas, gan simfoniskās mūzikas repertuārā.

2022. gada festivāla sezonā divdesmit koncertos uzstāsies vairāk nekā trīsdesmit pasaulē atzīti solisti, tostarp pianisti Behzods Abduraimovs, Helēna Grimo un Juidzja Vana, vijolnieki Džošua Bells, Žanīna Jansena, Gotjē Kapisons un Trulls Merks, un dziedātāju kvartets: soprāns Pritija Jende, mecosoprāns Alise Kūta, tenors Julians Pregardjēns un bass Renē Pape.

Tāpat ar solo koncertiem uzstāsies pianisti Andrāšs Šifs, Daniils Trifonovs un klavieru duets Katja un Marielle Labekas, kā arī tenors Jozefs Kalleja. Viņiem uz festivāla skatuves pievienosies izcili talanti, kurus ir vērts atklāt vai atklāt no jauna, tostarp talantīgais tenors Fredijs Di Tomasso, vijolnieki Krištofs Barati un Marija Duenja, pianisti Aleksandra Dovgana, Brūss Liu, Aleksandrs Malofejevs un Nobujuki Cudži, kā arī čellists Šeku Kanehs-Meisons un pianiste Izata Kaneha-Meisone. Tāpat arī festivāla programmu papildinās Latvijas mūziķu uzstāšanās plašākā sastāvā, piedaloties Latvijas Nacionālās operas orķestrim (kopā ar Jozefu Kalleju), Valsts akadēmiskajam korim LATVIJA (kopā ar Marisa Jansona festivāla orķestri) un dalībniekiem no Sinfonietta Rīga (kopā ar Krištofu Barati).

“Pēc trīs Rīgas Jūrmalas mūzikas festivāla programmu plānošanas sākam redzēt, ka mūsu koncentrēšanās uz lojālu attiecību veidošanu ar Latvijas publiku un starptautisko māksliniecisko sabiedrību sāk nest augļus. Ir brīnišķīgi redzēt, ka atgriežas daži pazīstami mākslinieki un orķestri, jo viņu talanta nekad nevar būt par daudz, kā arī ir aizraujoši redzēt jaunas sejas un talantus, kuri uzstāsies festivāla dienas koncertos. Lai arī Marisa Jansona festivāla orķestris dzima krīzes apstākļos, tas piešķir festivālam citu dimensiju, kādu agri šī brīnišķīgā projekta attīstībā nebijām gaidījuši,” pastāstīja Martins Engstrēms, “Rīga Jūrmala” mākslinieciskais vadītājs.

“Ir daudz lielisku iemeslu, kādēļ gaidīt festivāla 2022. gada sezonu, un es esmu ļoti pateicīga mūsu mākslinieciskajai komandai, kas atkal spējusi izveidot izcilu un unikālu programmu. Nākamā vasara būs īpaša vairāku iemeslu dēļ. Pirmkārt, ar prieku sagaidām atpakaļ mūsu iemīļoto Marisa Jansona festivāla orķestri, kas šogad unikālos apstākļos dzima Rīgas Jūrmalas mūzikas festivālā. Otrkārt, visa festivāla komanda ir lepna, ka plašāks sastāvs mūsu talantīgo Latvijas mūziķu papildinās festivāla programmu. Visbeidzot – pat šajos neskaidrajos laikos mums ir izdevies ne tikai uzturēt siltas un lojālas attiecības ar mūsu partneriem un atbalstītājiem, bet veidot jaunas sadarbības un paplašināt esošās, tostarp ar tādiem starptautiskiem cienījamiem partneriem kā Credit Suisse,” stāsta “Rīga Jūrmala” mūzikas festivāla izpilddirektore Zane Čulkstēna.

Katrs viesorķestris sniegs divus vakara koncertus, un nedēļas nogales trešais vakars būs veltīts solokoncertam, kurā piedalīsies kāds ievērojams solists. Festivāla apmeklējuma pieredzi papildina Rīgas Jūrmalas mūzikas festivāla dubultā atrašanās Rīgā un Jūrmalā. Vakara koncerti plānoti Latvijas Nacionālajā operā Rīgā vai brīvdabas Dzintaru koncertzālē Jūrmalā, savukārt dienas koncerti norisināsies Mazajā ģildē Rīgā.

2022. gadā festivāla ietvaros turpināsies arī mūzikas izglītības iniciatīva “Rīga Jūrmala” akadēmija, kas tiek organizēta sadarbībā ar Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Rīgas Jūrmalas akadēmija jaunajiem un talantīgajiem mūziķiem no Latvijas un ārvalstīm sniedz iespējas profesionālai attīstībai, piedaloties meistarklasēs un strādājot kopā ar māksliniekiem no 2022. gada festivāla programmas.

Biļetes uz visiem festivāla koncertiem pieejamas no 9. decembra festivāla mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!