Foto: Publicitātes foto
Festivālā "Vārti", kas Popē notiks 29. un 30. jūlijā, skanēs Mārtiņa Freimaņa pirmo dziesmu koncertstāsts "I am fine".

Kā "Delfi" informē organizatori, šo koncertstāstu veido 12 līdz šim plašākai auditorijai nezināmas mūziķa dziesmas, kuras viņš radīja 90. gados, mācoties Aizputes vidusskolā.

"Manuprāt, koncertstāsts "I am fine" jeb Mārtiņš Freimanis pirms "Tumsas", ir visu pirms svētīgs darbs. Teju arheoloģisks izrakums, kas ir ne tikai vērtīgs kā atradums, kā liecība kāda spilgta talanta aizsākumam, bet kā jauns mākslas darbs, kas, izejot pamatīgu restaurācijas procesu, ieguvis savu patieso vērtību," tā koncertstāstu vērtē mūzikas producents un mūziķis Guntars Račs.

Savukārt mūziķis Kārlis Būmeistars stāsta: "Koncertprogrammas oriģinālais un reizē atsvaidzinošais elements ir apzināta izvēle Freimaņa mūziku izpildīt sastāvā, kurš nav iepriekš dzirdēts, izvairoties no labi zināmiem radio hitiem un pierastiem solistiem. Būtībā tieši tas mums daudziem ir saistījies ar Mārtiņu Freimani - nedaudz frivola un allaž jaunus talantus un sadarbību veicinoša attieksme, kas arī iemiesojas šajā koncertuzvedumā".

Koncertstāstu caurvij arī dziesminieces Maijas Kalniņas stāstījums par laiku, kad tapa šīs dziesmas. Maija atzīst, ka koncertstāsta esība festivāla "Vārti" programmā viņai ir ļoti īpaša. "Sajūta, ka senā klade, kurā glabājas Mārtiņa skolas laikā radītās dziesmas, glabā ko vērtīgu – man bija jau ļoti sen. Taču īsto brīdi to atvērt un spēku šo visu beidzot realizēt, es atradu pateicoties festivāla "Vārti" esībai manā dzīvē," tā Maija.

Koncertstāsts "I am fine" pirmatskaņojumu piedzīvoja pērn Liepājā, kultūras namā "Wiktorija".
Šobrīd ar Mārtiņa Freimaņa fonda atbalstu notiek darbs pie šo dziesmu ieraksta, lai jau rudenī tās būtu pieejamas un klausāmas ikvienam interesentam.

Maija Kalniņa par šī koncerstāsta izveidi saņēma Liepājas Kultūras gada balvu 2021.

Koncertstāstu "I am fine" festivālā izspēlēs un izdziedās mūziķi Ieva Tālberga, Normunds Kalniņš, Zanda Štrausa, Raitis Eleris, Roberts Dinters, Maija Kalniņa, Kaspars Boroduško un Māris Zīlmanis. Viņiem pievienosies arī Ventspils Kultūras centra jauktā kora "Kaiva" dalībnieki, kuriem ir sena draudzība ar Popes estrādi un īpaša loma festivāla "Vārti" procesos.

Jau ziņots, ka piektdienas, 29. jūlija, vakarā festivāla "Vārti" notikumi turpināsies pie dziesmu ugunskuriem, savukārt sestdien visas dienas garumā dažādās koncertzālēs notiks Latvijas dziesminieku koncerti "Tuvplānā". Uz tiem aicinās mūziķi Arnis Miltiņš, Laima Miltiņa, Jānis Miltiņš, Ieva Akuratere, Raimonda Vazdika, Ilze Grunte un Kristīne Locika.

Festivāla noslēgumā Popes estrādē skanēs dziesminieku koncerts, kurā muzicēs Jana Egle, Simona Rača un Jānis Rūcis, Laura Vītola, Maija Kalniņa, Uldis Kākulis, Melisa Kaškura, Kārlis Kazāks un Austrasbērni.

Biļetes uz festivālu pieejamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!