Foto: Arnolds Kārklis
Septembrī savu ceļu pie klausītāja sāk dzīves un mīlestības filozofiju cienošā dziesminieka Valda Atāla jaunais albums "Mājupceļš", portālu "Delfi" informē dziesminieka pārstāvji.

"Dziesmas būtību nav atšifrējis neviens. Tā ir kā lūgšana, kā grēksūdze, kā sevis uzrunāšana. Tā ir jūtu biogrāfija, augot redzīgākam. Ar laiku jo aklāks paliec pats, jo redzīgāka kļūst dvēsele," secina Valdis Atāls, apdomājot jaunā albuma tapšanas izjūtas un apceri.

Viņaprāt, iespēja šādi eksponēt savas jūtas liecina par atsaukšanos uz impulsu kosmosā... "Tā ir arī asinsdzirdamība, no senču iedziedātās pieredzes. Tas ir ceļa meklējums uz mājām, kur dzīvo mīlestība," domā Atāls.

Šī ideja viņam saistās ar "Vilka dziesmu". "Vilks ir ģimeniskuma simbols. Vilkiem ir nepieciešama pārliecība par kopējo pasargātību. Tā ir kosmiska dziņa un arī mīlestības dziņa. Tas ir ceļš uz garīgu ģimeniskumu," caur savu dziesmu atklājis Valdis.

Atāls apsvēris, ka jaunais albums "Mājupceļš" nenonāks tirdzniecībā, bet tas tik dāvināts tiem, kuri atnāk viņu paklausīties.

"Būtu ļoti labi, ja no tā katrs sev paņemtu to, kas noder ceļam. Nekā lieka! Jā, un mīliet sevi! Es dodu iespēju paklausīties, kas jūsos sakustās... Kas liek sevi iemīlēt? Šeit nav motīvu mīlēt mani, bet mīliet sevi!" pauž Atāls.

Jaunajā albumā "Mājupceļš" apkopotas un no jauna ierakstītas gan vecākas dziesmas, gan jaunas, tāpat Valdis Atāls iedziedājis tādas savas dziesmas, kuras agrāk skanējušas tikai citu dziedātāju sniegumā.

Albumā iekļautas tādas dziesmas kā "Vilka dziesma", "Neatvadīsimies", "Bet tavi ovāli", "Mana sēta pilna tevis", "Vēl vien' reiz", "Ūdens mantra", "Rudens vitrāžas", "Man nevajag nekā no jums", "Mājupceļš", "Man šķiet", "Miglas pūce", "Mēs dejojam", "Tik ļoti", "Pieskāriens" un citas.

Gandrīz visām tekstu un mūzikas autors ir Atāls, izņemot dziesmas "Vientulība" un "Pieskāriens", kam teksta autors ir Imants Ziedonis. Albuma ieskaņošanā līdztekus Valdim Atālam (ģitāra, balss) piedalījušies – Arnolds Kārklis (ģitāra, mandolīna, mandolīna, balss), Ilze Grunte (ģitāra), Einārs Kvilis (mandolīna, japāņu flauta) un Andris Šīrants (ģitāra).

Tāpat albuma tapšanā piedalījies etnogrāfiskais ansamblis "Lata Donga", Asnāte Rancāne un Guntars Kukuls (balss), kā arī Edijs Gņedovskis (perkusijas, ģitāra, bass, taustiņinstrumenti, papildu vokāls). Albumu ierakstīja, miksēja un māsterēja Edijs Gņedovskis, "GemStudio".

"Nespēju pateikt konkrētu laiku, kad viss tapis, jo tas ietiecas tālu atpakaļ, pagātnē, un nav iespējams pateikt, no kura brīža tas sācies, taču zīmīgākais notikums bija, kad "zaļo" kustības aizsācējs, bards un dzejnieks Juris Vilcāns man uzdāvināja divpadsmit stīgu ģitāru. Tā bija mana talantīgākā ģitāra ar kuru kopā radījām skaistākās un ilgmūžīgākās dziesmas. Jura bēru dienā es to upurēju uguns rituālā, pateicība un cerībā, ka tā atgriezīsies pie Jura. Nesen iepazinos ar Jura brāli – Valdi Vilcānu, kas man palīdzēja studijas ierakstu finansēšanā. Liels daudzums dažādos laikos ierakstītu dziesmu neiekļāvās šajā albumā, taču tās nav zudušas. Tās pēc noskaņas neiekļāvās šajā albumā," atceras Valdis.

"Esmu pateicīgs cilvēkiem, kas mani atbalstīja un iedvesmoja dziesmotam ceļam - manai ģimenei, Mintautam Buškevicam, Jānim Bormanim, Guntaram Kukulam, Eļenai Lukjanovai un vēl daudziem ceļabiedriem! Joprojām ar mīlestību pateicos Jānim Naglim, kas finansēja visus piecus "Piektā debess puse" projektus! Bez Arnolda Kārkla un Ilzes Gruntes es nespētu radīt tik niansētu un baudāmu mūziku! Paldies! Paldies arī Muravejam (Aleksandram Sircovam) par pirmā projekta aranžiju!" pauž Atāls.

Atāls ir pateicīgs arī SIA "Ceļu būvniecības sabiedrība "Igate"" līdzīpašniekiem Madaram Radželim un Mārim Peilānam par sniegto atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!