Foto: Publicitātes attēli

26.jūlijā, Jāzepa Vītola 150. dzimšanas dienā, Latvijas Radio studijā pianists Reinis Zariņš ieskandinās komponista klaviermūzikas CD.

Kā portālu "Delfi" informē Latvijas Mūzikas informācijas centra direktore Ināra Jakubone, pianista Reiņa Zariņa jaunais CD ir ierakstīts britu ierakstu kompānijā "Champs Hill Records". Savukārt ieskandināšanas svētkus pulksten 15.00 varēs klausīties LR3 "Klasika" tiešraidē.

Šīgada 1.maijā savā mājaslapā Reinis Zariņš rakstīja: "Šodien klajā laists mans jaunākais albums – "Jāzeps Vītols. Klaviermūzika" . Priecājos turēt rokās šo disku, jo ceļš uz to bija diezgan garš un sarežģīts. Bet nu esmu laimīgs. Manuprāt, labākā šī ceļa daļa bija iespēja izspēlēt pilnīgi visu Vītola klaviermūziku. Tas nodrošināja plašu redzesleņķi un palīdzēja apjaust dažādos kontekstus, kādos Vītols savulaik strādāja. Tas arī mudināja lasīt par viņu savulaik rakstīto un, protams, arī viņa paša autobiogrāfiju. Jāteic, mūzika atklāja tieši to pašu un vēl vairāk, nekā bija pateikuši vārdi. Nu, kad zinu šo mūziku, jūtos bagātāks. Ceru, ka arī jūs to visu sadzirdēsiet."

Gatavodamies ierakstam, pianists ne tikai izspēlēja pilnīgi visus Jāzepa Vītola klavierdarbus. Viņš arī piekrita pierakstīt CD tapšanas procesā piedzīvoto un apjausto, un šīs dienasgrāmatas fragmenti publicēti gan žurnāla "Mūzikas Saule" šīgada februāra numurā, gan Latvijas Mūzikas informācijas centra izdevumā "Music in Latvia 2013", kas veltīts Jāzepa Vītola personībai.

Reiņa Zariņa spēli kritiķi raksturojuši kā "elektrizējošu", apveltītu ar dziļu stila izjūtu, nemaldīgu jēgu un aizraujošu skaidrību, tāpat izcilu toni un žilbinošu tehniku. Viņa programmu koncepcijas – kā stratēģiski drosmīgas. Pianists mācījies Jāzepa Mediņa un Emīla Dārziņa mūzikas skolās, Latvijas Mūzikas akadēmijā, Jēlas Universitātes mūzikas skolā, un Londonas Karaliskajā Mūzikas akadēmijā. Mūziķis aktīvi koncertē gan Latvijā, gan Lielbritānijā un citur. 2011.gadā Reinis Zariņš saņēma Lielo Mūzikas balvu kategorijā "Par izcilu interpretāciju", divus gadus pēc kārtas – arī Latvijas Radio 3 "Klasika" balvu (2011, 2012).

Britu "Champs Hill Records" sadarbību ar Reini Zariņu uzsāka, pirms gada izdodot CD "Circus & Magic", kurā iekļauti Kloda Debisī, Igora Stravinska, Ernsta Bloha, Ģerģa Ligeti, Sergeja Prokofjeva, u.c. komponistu skaņdarbi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!