Foto: Jānis Deinats
Papildus jau iepriekš izziņotajai Jūrmalas festivāla programmai, 12. jūlijā plkst. 18.00 atjaunotajā vēsturiskajā Dzintaru koncertzālē skanēs aktiera Ivara Kalniņa koncertprogramma "KinoTeātris", portālu "Delfi" informē festivāla rīkotāji.

Ivars Kalniņš joprojām ir īsta superzvaigzne bijušās Padomju Savienības teritorijā, bet Latvijā sastopams visai reti, tāpēc šo koncertu festivāla rīkotāji uzsver kā īpaši sirsnīgu satikšanos.

Kopā ar Dailes teātra dziedošo aktrisi Ēriku Egliju, komponistu un pianistu Arturu Maskatu un trompetistu Andri Ābelīti Ivars Kalniņš klausītājus iepriecinās ar dziesmām no kinofilmām, teātra izrādēm un soloprogrammām, turklāt dziesmas skanēs gan latviešu, gan krievu valodā.

Kā atzīst Ivara Kalniņa kolēģi, skatītāji un klausītāji, viņa unikālajai balsij piemīt īpašs tembrs, neparasti plašs diapazons un bagātīgs krāsu spektrs. Tāpēc nepārsteidz, ka tieši šo talanta šķautni aktieris licis lietā daudzās teātra izrādēs un teju 100 spēlfilmās.

Kamermūzikas vakarā “KinoTeātris” kopā ar aktrisi Ēriku Egliju, komponistu Arturu Maskatu, kurš šoreiz iejutīsies pianista ampluā, kā arī trompetistu Andri Ābelīti Ivars Kalniņš piedāvās dziesmas no vairākām Dailes teātra izrādēm, kurās viņš piedalījies teju 30 gadu laikā.

Programmā iekļautas arī dziesmas no 1984. gadā Dailes teātrī tapušās Ojāra Vācieša dzejas kompozīcijas “Si minors”. Šim ciklam mūziku rakstījis Arturs Maskats (tolaik – Dailes teātra muzikālās daļas vadītājs), paredzot tās tieši Ivara Kalniņa balsij. Šajā darbā dzeja, mūzika un Ivara Kalniņa vokālais izpildījums kopā ar komponista instrumentālo pavadījumu sasniedzis reti sastopamu emocionālu saskaņu, kas klausītājus valdzina vēl šodien. Varbūt tāpēc, ka viņiem abiem – Maskatam un Kalniņam – Vācietis tolaik bijis tuvākais latviešu dzejnieks.

Līdzās teātra mūzikai koncertā “KinoTeātris” uzmirdzēs arī pa kādai kinomelodijai no režisores Vijas Beinertes īsfilmas “Tās dullās Paulīnes dēļ” un Jāņa Streiča kinolentes “Likteņdzirnas”.

Ivars Kalniņš dzimis 1948. gada 1. augustā Rīgā. Pēc vakara vidusskolas absolvēšanas iestājies Rīgas kinostudijas Tautas kinoaktieru studijā, tūdaļ pēc tās – Latvijas Valsts konservatorijas (šodien – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija) teātra fakultātē, kuru absolvējis 1974. gadā. Jau pirms tam Ivars Kalniņš tika pieņemts Dailes teātra trupā, savu dziedošā aktiera talantu nekavējoties spoži apliecinot izrādē “Orfejs” ar Ulda Stabulnieka mūziku.

1972. gadā Ivars Kalniņš debitēja kino, bet par viņa pirmo lielo lomu kļuva mūziku mīlošais Janka kinolentē “Ābols upē” 1974. gadā. No 1972. līdz 2000. gadam bijis Dailes teātra aktieris. Ceļu uz īstu slavu viņam savulaik pavēra leģendārā latviešu aktrise Vija Artmane, piedāvājot filmēties Jāņa Streiča filmā “Teātris” (1978). Kopumā Ivars Kalniņš piedalījies gandrīz 150 filmās un seriālos, neskaitāmās teātra izrādēs un ieskaņojis virkni albumu, iemantojot publikas mīlestību gan Latvijā, gan bijušās PSRS republikās.

Kā ziņots, no 11. līdz 16. jūlijam Dzintaru koncertzālē jau otro gadu notiks Jūrmalas festivāls. Festivāla Goda mākslinieks būs dziedātājs Aleksandrs Antoņenko, kurš kopā ar Latvijā un pasaulē atzītiem māksliniekiem – Kseniju Sidorovu, Vestardu Šimkus, Sergeju Nakarjakovu, Alisi Zinovjevu, Intaru Busuli, Liepājas Simfonisko orķestri un daudziem citiem māksliniekiem gādās par neaizmirstamu vasaras muzikālo piedzīvojumu Dzintaru koncertzāles 80. jubilejas gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!