Foto: Publicitātes foto

Trešdienas, 24. jūlija, vakarā uz Dzintaru koncertzāles skatuves kāps divas jaunas klasiskās mūzikas zvaigznes – latviešu vijolniece Kristīne Balanas un pianists no Lielbritānijas Džordžs Harliono, kuri kopā ar Jūrmalas festivāla orķestri un diriģentu Aināru Rubiķi atskaņos Fēliksa Mendelszona "Vijolkoncertu miminorā" un Pētera Čaikovska "Pirmo klavierkoncertu", portālu "Delfi" informē koncertzāles pārstāvis Mārtiņš Pučka.

Kristīnes Balanas vijolspēle skanējusi Berlīnes un Parīzes filharmonijā, Bārbikena centrā Londonā un citās prestižās koncertzālēs. Laikraksts "The Times" raksturojis latviešu vijolnieci kā "žilbinoši virtuozu" mūziķi. Dzintaru koncertzālē Kristīne atgriežas ar jau decembrī spoži atskaņoto F. Mendelszona vijolkoncertu, kurā sakoncentrētas komponista skaņu pasaules raksturīgākās iezīmes – dziesmu lirika, pastorāls skaistums un dzirkstošs fināls. Skaņdarbā brīnišķīgais dzidrums un pārsteidzošā katras sīkākās detaļas izstrāde, krāsains un smalks instrumentācijas kolorīts savijas ar stingru formas ietvaru, kurā, tiesa, komponists cenšas visas daļas sapludināt kopā, tuvojoties romantiskās poēmas uzbūvei. Opuss, kas dzīvo vijolnieku zelta repertuārā un priecē ar savu skaistuma burvību.

Jaunais britu pianists Džordžs Harliono (George Harliono) savu pirmo solo koncertu sniedza jau deviņu gadu vecumā. Ievērojamais krievu pianists Deniss Macujevs par viņu teicis: "Džordžs ir ļoti talantīgs. Viņu gaida fenomenāla karjera!" Harliono koncertējis tādās prestižās koncertvietās kā Vigmora zāle un Karaliskajā Alberta zāle Londonā, Čikāgas simfoniskā zāle un citur. Sadarbojies ar diriģentiem Valēriju Gergijevu, Aleksandru Sladkovski un Frančesko Milioto. Ar Čaikovska "Pirmo klavierkoncertu" britu pianistu saista īpašas attiecības. Gaismas spēka apliecinošo skaņdarbu, kas kļuvis par vienu no krievu klasiskās mūzikas ikonām, Dž. Harliono 2016. gadā atskaņoja slavenajā Maskavas konservatorijas zālē. Koncertu translēja tiešraidē Krievijas Nacionālajā televīzijā un prestižais mūzikas kanāls "Medici.tv".

No 23. līdz 28. jūlijam ar sešiem norisināsies piektais "Jūrmalas festivāls". Festivāla goda mākslinieks ir dziedātājs Aleksandrs Antoņenko, bet uz skatuves kāps Latvijā un pasaulē atzīti mākslinieki – Intars Busulis, Iveta Apkalna, Vestards Šimkus, Kristīne Balanas, Andžels Goba, Alise Zinovjeva, pianisti Osokini, Latvijas Simtgades jauniešu simfoniskais orķestris un diriģents Ainārs Rubiķis u.c.

Biļetes uz Kristīnes Balanas un Džordža Harliono koncertu iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!