Foto: Publicitātes foto
Sestdien, 3. decembrī, uz jaunās koncertzāles "Palladium" skatuves kāpa pasaules mūzikas grupa "Iļģi", lai atzīmētu savu 30 gadu jubileju. Vien dienu pēc lielkoncerta "Delfi Kultūra" savu mīļāko ierakstu topu atklāja grupas "Iļģi" dalībnieks Māris Muktupāvels.

Dziesmām pievienoti Māra Muktupāvela komentāri, skaņdarbu secībai nav nozīmes.

The Penguin Cafe Orchestra 'Telephone and Rubber Band'

Šī lieliskā grupa uzskatāma par unikāla muzikāla stila aizsācējiem, stila, kurā tiek savienotas šķietami nesavienojamas lietas -  klasiskā mūzika, minimālisms. Viena no viņu slavenākajām un pazīstamākajām kompozīcijām ir 'Telephone and Rubber Band'. Faktiski šī dziesma uzskatāma par grupas vizītkarti. Noklausies un uzreiz sapratīsi, ar ko tev ir darīšana!

The Pogues 'Dirty Old Town'

Dziesma ir piedzīvojusi dažādus izpildījumus un interpretācijas. Vispazīstamākais ir leģendārās īru grupas "The Pogues" izpildījums. Tās līderis Shane MacGowan, šo dziesmu "izlaižot" caur neesošajiem priekšzobiem, ir iecēlis slavas saulītē.

Yat-Kha 'Oi Moroz'

Skaista krievu tautasdziesma, kuras "pievienotā vērtība" ir tuviešu tradicionālie rīkles dziedājumi. Alberts Kavezins, grupas līderis pilnībā pārvalda vienu šīs dziedāšanas paveidu.

Dead Can Dance 'Song Of The Sibyl'

Kulta grupa zināmam klausītāju lokam. Lisas Gerard balss ir suģestējoša! Patīk gandrīz visas šīs muzikālās apvienības kompozīcijas. Biju sajūsmā, uzzinot ka grupai paredzēts viens koncerts Rīgā. Pēc koncerta apmeklējuma vēl ilgI galvā skanēja "Song Of The Sibyl". Nē, nevis "vēl ilgi", bet gan "joprojām"!

The Beatles 'Michelle My Belle'

Nav īpaši daudz grupu, kuras būtu izturējušas laika pārbaudi, kuras esmu klausījies gan būdams "padsmitnieks" gan šodien, kad man jau 48... "Bītli" pavisam notiekti ir viena no šīm dažām grupām. "Michelle" - viena no grupas skaistākajām lēndziesmām.

Hendingarna 'Veli' 

Savulaik grupai "Iļģi" šī zviedru grupa bija paraugs uz ko tiekties. Skandināviski smagnējs skatījums uz apkārtējo pasauli. Žēl, ka šī grupa ir jau izbeigusi savu eksistenci.

Carlos Nunez  & The Chieftains 'Muineira'

Carlos Nunez, noteikti, ir pasaulē vispazīstamākais gaitas (galīciešu dūdas) spēlētājs. Chieftains - leģendāra īru grupa, kura šogad svin piecdesmito kopāspēlēšanas gadadienu.

Tom Waits 'Long Way Home'

Patīk un viss! Arī Norah Jones izpilda šo pašu dziesmu, tomēr... nevelk...Toma balsī ir viss ko viņš ir pieredzējis sava mūža garumā - sāpes, prieks, atziņas.

Nirvana 'The Man Who Sold The World'

Droši vien ne grupa, ne arī dziesma komentārus neprasa. Gribu tikai piebilst ka vienmēr ir interesanti klausīties "smago" grupu akustiskus izpildījumus. Šis viens no tādiem.

Polkabilly Rebels 'New Orleansin tappelu'

Luiziānas "cajun" mūzika somu valodā! Smieklīgi! Piemērs dažādu muzikālo kultūru veiksmīgam sajaukumam.




Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!