Foto: Publicitātes foto

"Mā-ri, Mā-ri," sauc ļaudis, un tas nav nekāds Māra Mihelsona fanu klubs, kaut gan uz skatuves gatavojas kāpt grupa "Prāta vētra". "Šis ir ļoti īpašs vakars Valmierā" vēl pirms iesildītājiem "The Sound Poets" uz skatuves publiku sveic Renārs Kaupers. Un ir jau arī. "Prāta vētra" Valmierā uzstājas īsi pēc mirkļa, kad pie sava otrā Olimpiskā zelta ticis valmierietis Māris Štrombergs. Savukārt pirms koncerta pie Latvijas mūzikas ierakstu platīna tikusi arī pati "Prāta vētra" par albumu "Vēl viena klusā daba".

"Mums tak ir zelts un arī bronza" tā vēlāk mazliet pārveidotu dziesmas "Bronza" tekstu skandēs "Prāta vētra", un visi šie metāliskie elementi, acīmredzot, būs tie, kas turnejas "Vēl viena klusā daba" Valmieras koncertā radīs pareizo prieka, lepnuma, patriotisma un piektdienas vakara dauzonības ķīmiju, lai tas izdotos īpaši pacilājošs.

Kamēr vēl skan, un, starp citu, diezgan pārliecinoši skan, iesildītāji "The Sound Poets", atliek laiks novērtēt koncerta skatuvi, kas "Prāta vētras" gadījumā allaž ir likusi gaidīt uz pārsteigumiem un vērienīgu ambīciju realizāciju. Pagaidām uzmanību piesaista tikai ar zeltītu audumu apvilkta lode skatuves labajā pusē. "Tajā noteikti kāds iekāps un dziedās," norāda mana sešgadīgā koncerta pavadone, un viņai izrādīsies absolūta taisnība. No zelta kokona koncerta beigu daļā "izšķilsies" Jānis Jubalts, un variet minēt vienu reizi, kura dziesma skanēs viņa izpildījumā. Koncerta laikā vēl atklāsies pāris skatuves kustīgie elementi, un kaut kas "mēles - veidīgs" pa kuru rokzvaigznes skrējienā ar ģitāru rokās jozt būs iespēja i Jānim Jubaltam, i pašam Kauperam.

Grupas koncertprogramma nosacīti ir sadalīta trijās daļās. "Prāta vētra" iesāk ar jaunākā albuma dziesmu "Mēles" un arī turpmākās – koncerta pirmās daļas dziesmas pārsvarā ir no "Vēl vienas klusās dabas". Tomēr, spriežot pēc publikas piesardzīgās reakcijas, tās vēl īsti nav iedzīvojušās klausītāju prātos. Turpretī noslēdzošā koncerta daļa ir izlase no grupas zelta fonda ar dziesmām no gandrīz visiem "Prāta vētras" albumiem. Savukārt pa vidu, jā, pa vidu ir pārsteigums - "Baltā sensācija". Kaut kā līdzīgi sauca kādu populāru, no Nīderlandes pārņemtu deju mūzikas pasākumu, kura apmeklētāju obligātā apģērba krāsa bija baltā. "Prāta vētras" gadījumā viņi, šķiet, pajokojušies gan par šo pasākumu, gan paši par sevi, baltos kombinezonos - skafandros piedāvājot asprātīgu klasisko dziesmu tehno popūriju.

"Prāta vētra" arī allaž pamanījusies uz skatuves pieaicināt bariņu ar visdažādākajiem viesiem, sakot ar Krievijas rokmūzikas grandiem līdz pat ex-prezidentiem. Nē, nē – lai gan koncertā izskan gan "Skoļskije uļici", gan "Na Zarje" - ne "Bi2", ne Griškovecs uz skatuves nekāpj. Toties brokāta kleitiņā uz skatuves vizuļo jaunā dziedātāja Evija Smagare. Viņa arī dziesmā "Nākamā nodaļa" dzirdama albumā "Vēl viena klusā daba". Tāpat viesu vidū "Prāta vētras" domubiedrs un līdzgaitnieks Gustavo – un, kurā brīdī vairs neskan "...tur kaut kam ir jābūt...", bet "...šī ir dziesma manai pilsētai...", pat īsti saprast nevar.

Valmieras koncerta apmeklētāji ir arī liecinieki "Prāta vētras" biogrāfijā svarīgam mirklim – grupas uzstāšanos noklausīties no ASV ieradies arī "Vēl vienas klusās dabas" producents Deivids Fīlds. Turklāt ne tikai noklausīties un saņemt publiskus pateicības vārdus, bet arī pats uzdziedāt – koncerta finālā skan "Butterfly in the Bottle" - dziesma, kurā Deivida Fīlda balss skan arī albuma ierakstā.

Vai tikai man šķiet, ka dziesmas latviešu valodā "Prāta vētrai" skan daudz tiešāk un atklātāk? Tās pāris, tai skaitā arī šī, kas koncertā izskan angļu valodā kaut kā paslīd garām, ka stipri jāsasprindzina atmiņa, lai atcerētos, kuras tieši tās bija.

Izskatās, arī pārējo publiku šis noslēgums pēc hītu biruma īsti vairs nesaviļņo, tomēr noteikti pašai grupai un arī producenta kungam tas ir simbolisks un vēsturisks vienas sadarbības noslēgums.

Drēgnais augusta vakars Pauku priedēs ir satumsis, gandrīz nepieklājīgi skumji acīs iebakstījusi dziesma "Rudens". Tomēr ir palikusi tāda silta un draudzīga pēckoncerta sajūta. "Prāta vētras" kvalitāte joprojām ir izcilā spēja komunicēt ar publiku, galvenokārt Renāra Kaupera personā. Viņš rūpīgi atstrādātajā koncerta programmā ar apskaužamu vieglumu ir spējis radīt vienreizības un unikāla mirkļa brīnumu.

Jau ziņots, ka grupas "Prāta vētra" Latvijas koncertturneja "Vēl viena klusā daba" noslēgsies 17. jūlijā, Rīgā, "Skonto Stadionā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!