Foto: Publicitātes foto

Šogad jau 25. reizi Tamperē, Somijā, no 23. Līdz 27. oktobrim notiks lielākais pasaules mūzikas forums WOMEX, kas apvieno plaša spektra mūzikas aktivitātes – no autentiskas folkloras līdz pat eksperimentālai mūzikai. Latvijas mūzikas informācijas centrs (LMIC) šajā forumā jau 14. reizi organizēs Latvijas stendu, savukārt šogad pirmo reizi LMIC kopā ar Lietuvas un Igaunijas kolēģiem veidos kopīgu sadarbības platformu – Baltijas valstu paviljonu, kas sniegs plašāku atbalstu Baltijas valstu mūziķu virzībai pasaules mūzikas tirgū. Pirmo reizi Baltiju pārstāvēs visu triju valstu etnomūziķi, tostarp arī Latvijas Kultūras akadēmijas tradicionālās dziedāšanas grupa "Saucējas".

"Jau no 2006. gada LMIC forumā WOMEX organizē Latvijas nacionālo stendu, kurā var gūt informāciju par mūsu mūziķiem, festivāliem un jaunumiem etniskās mūzikas jomā. Katru gadu izdodam arī etniskās mūzikas ierakstu izlasi "Native Music. Traditional / Folk / World-music/ Latvia", stāsta LMIC direktors Egīls Šēfers. "Šogad forumā pirmo reizi ar Baltijas Kultūras fonda atbalstu Latvijas, Lietuvas un Igaunijas stendi apvienosies Baltijas valstu paviljonā, meklējot iespējas jauniem projektiem un stiprinot sadarbību. Arī citu valstu, piemēram, Skandināvijas pieredze iepriekšējos forumos rāda, ka reģionālā sadarbība var nest labus rezultātus."

WOMEX piedalās vairāk nekā 2700 mūziķi, izdevēji, producenti, festivālu organizētāji un citi mūzikas industrijas profesionāļi no visas pasaules. Forumā var satikt sev līdzīgi domājošos, uzzināt par aktualitātēm, iegūt jaunus kontaktus un smelties iedvesmu jauniem projektiem. Piecās dienās paralēli vairāk nekā 90 valstu stendu izstādei notiks 300 mūziķu koncerti uz septiņām skatuvēm, DJ un filmu skates, kā arī dažādas tematiskas konferences.

Šogad forumā īpaši akcentētas būs ziemeļvalstis, tostarp arī Baltija, veidojot īpašu reģionālo skatuvi Northern Connections. Latviju pārstāvēs grupa "Saucējas", kas iepazīstinās klausītājus ar tradicionālās dziedāšanas krāšņākajiem piemēriem – gan vēlīnās izcelsmes daudzbalsīgajām dziesmām, gan arhaisko sekundu un burdondaudzbalsību. No Igaunijas WOMEX koncertēs divas mākslinieces – Ketlina Megi (Cätlin Mägi), kuras vokālu un virtuozo vargāna spēli akcentē elektroniskās ierīces ("cilpotājs" un dažādi skaņas procesori), kā arī Mari Kalkuna (Mari Kalkun), tradicionālās mūzikas dziedātāja, multiinstrumentāliste un mūzikas autore no Dienvidigaunijas. Lietuvas dziedātāja un kankles spēlētāja Indre Jurgelevičūte (Indrė Jurgelevičiūtė) muzicēs starptautiska projekta – mūzikas grupa "Merope" ietvaros. Grupas sniegumu raksturo Lietuvas, Indijas un Vidusjūras reģiona tradicionālās mūzikas apvienojums ar džeza un elektroniskās mūzikas elementiem.

No Latvijas mūziķiem WOMEX koncertos līdz šim jau ir uzstājušies koklētāja Laima Jansone (2011. gadā) un grupa "Iļģi" (2015. gadā).

Baltijas valstu paviljonu, ko organizē Latvijas Mūzikas informācijas centrs, Lietuvas Mūzikas informācijas centrs un "Music Estonia", finansiāli atbalsta šogad izveidotais Baltijas Kultūras fonds. Latvijas stenda ierīkošana WOMEX notiek ar Valsts Kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!