Foto: Publicitātes foto

Svētdien, 29. septembrī, pulksten 18.00, "Grammy" balvas ieguvēji Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" diriģenta Normunda Šnē vadībā grandiozi noslēgs mūsdienu mākslas festivālu "Liepājas Mākslas forums". Orķestris un solisti Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" atskaņos Hardija Lediņa un "NSRD" mūzikas albuma "Kuncendorfs un Osendovskis" orķestra versiju spožā jaunās paaudzes komponista Platona Buravicka aranžijā, portālu "Delfi" informē koncertzāles pārstāve Santa Margeviča.

"Es pret Hardiju Lediņu jūtu profesionālu apbrīnu un tādu īsti latvisku skaudību. Tas ir apbrīnojami, ka viens cilvēks var būt tik fantastiski talantīgs tik daudzās sfērās, un ar savu unikālo personību uzlikt zīmogu mūzikai, mākslai, arhitektūrai, filozofijai, eksistenciālismam un vēl daudz kam citam. Varētu teikt, ka Hardijs Lediņš šodien jau ir klasika. Viņš nepaguva radīt darbu kopā ar orķestri, tāpēc mēs ar lielu prieku izmantojam šo iespēju mazliet pārvērst šo lielisko ciklu "Kuncendorfs un Osendovskis" par darbu diviem solistiem un stīgu orķestrim. Es nevaru nevienam pavēlēt doties uz šo pasākumu, bet tur jābūt klāt pašam, tikai tad to var sajust pa īstam. Ļaut raisīties savai fantāzijai! Ļauties lidojumam kādā neizpētītā visumā!" uz koncertu aicina "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs un diriģents Normunds Šnē.

Foto: Publicitātes foto

"Kuncendorfs un Osendovskis" ir viens no Latvijas avangarda mūzikas spožākajiem piemēriem, kurā Hardija Lediņa eksperimentālais skaņu rokraksts apvienojas ar domubiedra Jura Boiko tekstu, risinot filosofisko stāstu par Alfrēdu, Jūliju, vīru ar cigareti, mītisko vietu Ķīnu un citiem pa dzīvi klīstošiem personāžiem. Albums tika ierakstīts 1984. gadā mājas ierakstu studijās Bānūžos un Pārdaugavā, un 1985. gadā to producēja Ingus Baušķenieks.

Koncerta pirmatskaņojums orķestra versijā Platona Buravicka aranžijā tika īstenots Latvijas Laikmetīgās mākslas centra projekta "Hardija Lediņa gads" (2015) ietvaros. Orķestra versijas autors Platons Buravickis ir viens no redzamākajiem jaunās paaudzes skaņražiem Latvijā. Neprognozējams un eksplozīvs savās radošajās izpausmēs, viņš veido stilistiski daudzveidīgus un pārsteidzošus darbus un iemantojis atpazīstamību kā "agresīvā skaistuma" speciālists.

"Kuncendorfs un Osendovskis" nodošana "akadēmiķu rokās" turpināja Latvijas Laikmetīgās mākslas centra no vienas puses ironisko, no otras puses drosmīgo pieteikumu – kanonizēt Hardiju Lediņu, izgaismojot viņa personības un daiļrades pārlaicīgo dabu, kas spēj transformēties un būt aktuāla arī šodien. Gluži kā pirmatskaņojumā arī šoreiz Buravicka partitūru atskaņos Normunda Šnē pārziņā esošais Valsts kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" un divi solisti – mūzikas žurnālists Orests Silabriedis un kādreizējā "NSRD" dalībniece Inguna Rubene.

Biļetes iegādājamas "Biļešu paradīzes" kasēs un internetā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!