Foto: AP/Scanpix
Londonas Karaliskajā operā 7. oktobrī pirmizādi piedzīvos jauns iestudējums "Last Days" – "Pēdējās dienas", par leģendārā rokmūziķa, grupas "Nirvana" līdera Kura Kobeina dzīves izskaņu.

Operas libreta pamatā ir Gasa Van Santa filma ar tādu pašu nosaukumu, kas uz lielajiem ekrāniem bija skatāma 2005. gadā. Tās galvenais varonis ir nepārprotami Kobeinam līdzīgais rokmūziķis Bleiks, kurš pavada savas dzīves pēdējās dienas depresijā, noslēgtībā un narkotiku reibumā.

Operas mūzikas autors ir Olivers Līts (Oliver Leith), 31 gad vecs Karaliskās operas rezidējošais komponists, savukārt libretu rakstījis Mets Kopsons ( Matt Copson). Viņš ir arī viens no jaunā iestudējumā režisoriem kopā ar Annu Moriseju.

Komponists, kurš sevi dēvē par milzīgu grupas "Nirvana" fanu, Kobeina stāstu sauc par arhetipisku un šādi stāsti labi derot operām. Viņš arī pauž cerību, ka opera uzrunās visplašāko klausītāju loku, ne tikai "Nirvanas" pielūdzējus. "Tā bija neizbēgama slavenības nāve. Un tā var būt jebkura zvaigzne arī šodien," sacījis komponists.

Atgādinām, ka Kurts Kobeins pasaules slavu un miljonu pielūgsmi guva 90. gadu sākumā kā grupas "Nirvana" līderis. Mūziķis mira 27 gadu vecumā 1994. gada pavasarī, nošaujoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!