Foto: Publicitātes foto
Šā gada 14. februārī klajā nāks Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) jauktā kora pirmais pilnais solo albums tā pastāvēšanas vesture "…kam jauna sirds", kurā apkopotas 11 īpaši JVLMA korim rakstītas latviešu komponistu dziesmas par mīlestību.

Kā "Delfi" vēsta JVLMA pārstāvis Kaspars Antess, korim skaņdarbus ir veltījuši komponisti Mārtiņš Brauns (albumā ieļauta, iespējams, viena no viņa pēdējām kompozīcijām), Jānis Lūsēns, Georgs Pelēcis, Rihards Dubra, Andris Vecumnieks, Līga Celma-Kursiete, Selga Mence, Rihards Zaļupe, Madara Pētersone, Anna Ķirse un Juris Vaivods, kura dziesma ar Rūdolfa Blaumaņa vārdiem arī kļuvusi par albuma tituldziesmu.

Kora mākslinieciskais vadītājs, diriģents Jānis Ozols par albuma ideju stāsta: "Savā diriģenta darbā es vienmēr cenšos dziedātāju uzmanību vērst uz, manuprāt, galveno – mīlestību uz mūziku. Ja tā nevirmo gaisā, tad jebkurš, pat visvirtuozāk izpildītais skaņdarbs, neievibrē un nesasniedz iecerēto. Tāpēc arī šī ieraksta kopējais moto, kuru definēju komponistiem pirms skaņdarbu radīšanas, bija – mīlestība."

Albums "…kam jauna sirds" ir ierakstīts nesen atklātajā Kokaru zālē Mežaparka Lielajā estrādē. Dziesmu svētku estrāde un Kokaru zāle simboliski sasaucas ar JVLMA. Imants Kokars bija ilggadējs akadēmijas rektors, bet abi brāļi – tās mācībspēki, vēsta Antess.

Ideja ierakstīt albumu radusies, gatavojoties JVLMA Kordiriģēšanas katedras 75. jubilejai. Jubileja svinības izpalika pandēmijas dēļ, nu jāsvin jau 77. dzimšanas diena, tomēr simboliskā Kokaru zāles sasaiste ar kormūziku un jaunajiem diriģentiem, kas veido JVLMA jauktā kora pamatsastāvu, turpinās. Nākamo Dziesmu svētku diriģentu koris ir pirmais, kas šajā zālē ierakstījis kormūzikas albumu.

14. februārī pulksten 18 JVLMA jauktais koris aicina klausītājus uz albuma prezentācijas koncertu gan klātienē JVLMA Lielajā zālē, gan rosina pievienoties tiešsaistē augstskolas mājaslapā un JVLMA "Facebook" profilā.

Biļetes uz klātienes koncertu "…kam jauna sirds" ir nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs.

No 14. februāra albums būs pieejams arī mūzikas straumēšanas vietnē "Spotify".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!