Foto: DELFI

Saistībā ar ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz šā gada 12. maijam jau tikuši atcelti virkne pasākumu. Iztiksim bez publiskām Lieldienu svinībām un secen ies neatkarības atjaunošanas 30 gadu svinības 4. maijā. Vai ārkārtējās situācijas pagarinājums ietekmēs arī vasaras mūzikas festivālu rīkotājus – "Delfi" jautāja festivālu "Positivus", "Laba daba", "Fono Cēsis" un "Summer Sound" organizatoriem.

"Vismaz pagaidām ārkārtējās situācijas pagarinājums uz festivāla norisi tiešā veidā neattiecas. Mēs joprojām vērojam, kas notiek Eiropā ar citiem festivāliem," sarunā ar "Delfi" saka "Positivus" festivāla rīkotājs Ģirts Majors.

Viņš uzskata – maz ticams, ka situācija ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19 ieilgs līdz vasarai. Būtībā "Positivus" "uzbūvēšanai" ir vajadzīgi aptuveni divi mēneši, un pagaidām ārkārtējā situācija to neietekmē. Protams, "Positivus" gadījumā būtiska ir ceļošanas ierobežojumu atcelšana – no tās atkarīga arī mūziķu uzstāšanās citos festivālos Eiropā un koncertēšana.

Uz jautājumu, vai ir bijušas kādas reakcijas saistībā ar Covid-19 no šovasar festivālā gaidāmajiem ārzemju māksliniekiem, Majors saka, ka ir pastāvīgā kontaktā ar gan ar aģentiem, kas pārstāv mūziķus, gan citiem Eiropas festivālu rīkotājiem. Pagaidām visi iespēju robežās ir ieņēmuši nogaidošu pozīciju, izņemot tos, festivālu rīkotājus, kuriem pasākums ir bijis jāatceļ savas valsts valdības noteikto ierobežojumu dēļ. Abu "Positivus" galveno mākslinieku ASAP Rocky (ASV) un Džeimsa Bleika (Lielbritānija) uzstāšanās Eiropas festivālos pagaidām nav atceltas.

"Mums festivālu nāksies atcelt tad, ja tā norises laiku skars valdības rīkojums, vai arī uz to nevarēs atbraukt ārvalstu mākslinieki," sarunas noslēgumā saka Majors.

"Positivus" festivāls Salacgrīvā šogad ir plānots 17. un 18. jūlijā.

Līdzīgi viedokli par situācijas vērošanu pauž arī festivāla "Laba daba" rīkotājs Madars Štramdiers. Festivāla atcelšana pašlaik netiek apspriesta, drīzāk ieņemta nogaidoša pozīcija, jo "Labas dabas" veidotāji cer, ka līdz augusta sākumam jau situācija ar Covid-19 būs normalizējusies. Štramdiers atzīst, ka tiek apspriesta festivāla programmas optimizācija vai skatuvju skaita samazinājums.

"Labas dabas" rīkotāji šobrīd ir izziņojuši galveno mākslinieku – vācu deju mūzikas vecmeistaru Westbam. Kā stāsta Štramdiers, šis mākslinieks savas uzstāšanās nav atcēlis un, ja atsāksies starptautiskie lidojumi, uzstāsies festivālā.

Tāpat festivāla rīkotājs atklāj, ka "Labā dabā" savas uzstāšanās ir apstiprinājuši arī vēl citi ārvalstu mūziķi un kolektīvi, taču tie pagaidām netiek un netiks izziņoti, lai nesanāktu situācija, ka ierobežojumu dēļ šos māksliniekus nāktos atcelt. Tieši ceļošanas ierobežojumi un lidojumu neatjaunošana to varētu ietekmēt visvairāk.

"Laba daba" norise Līgatnes "Ratniekos" ir plānota no šā gada 7. līdz 9. augustam.

Šovasar no 24. līdz 26. jūlijam ieplānotā "Summer Sound" festivāla rīkotāji arī sociālās distancēšanās laikā ik nedēļu turpina izziņot programmas māksliniekus.

"Jā, arī pagaidām vēl turam īkšķus, ka līdz festivālam viss būs norimies, festivāla norisei būs droši apstākļi un valdības vispārēja atļauja visu pasākumu norisei," sarunā ar "Delfi" saka festivāla rīkotāju pārstāve Alise Pabērza.

Tāpēc pagaidām vēl neesot nekādu izmaiņu festivāla organizēšanas norisē un vēl pagaidām tiek turpināts darbu kā ierasts (tik vien kā katrs savu māju birojos). Tāpat par izmaiņām neesot ziņojis neviens no "Summer Sound" gaidāmajiem ārzemju māksliniekiem.

Visticamāk, ka reālo situāciju varēs sākt apzināt jūnijā. Mēs turpinām aktīvi sekot līdzi visam notiekošajam, turpinām organizēt festivālu un ceram, ka tas varēs notikt ierastajā laikā," saka Pabērza.

"Delfi" sazinājās arī ar festivāla "Fono Cēsis" rīkotājiem, kuri vēl pirms ārkārtējās situācijas nebija paspējuši izziņot festivāla norises datumus.

"Darbs pie festivāla ir ieguldīts liels un bijām ļoti tuvu tā izziņošanai tieši brīdī, kad sākās krīzes situācija. Šajā momentā mums ir ļoti grūti saprast, kāds būs tās turpinājums un kad ir gaidāms atrisinājums, tāpēc esam lēmuši nogaidīt ar paziņojumiem. Situācija pasaulē ļoti ietekmē darbu ar ārvalstu mūziķiem, kā rezultātā ir skaidrs, ka mums vairs nav iespējas jūlijā atvest kādus zināmu ārzemju vārdus. Reālistiski skatoties, ir liela varbūtība, ka "Fono Cēsis" notiks, taču ar samazinātu vērienu," sarunā ar "Delfi" stāsta festivāla rīkotāji.

Jau ziņots, ka koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 izplatības dēļ Latvijā no 13. marta līdz 14. aprīlim tika izziņota ārkārtējais stāvoklis, atceļot visus publiskos pasākumus. Šobrīd ārkārtējais stāvoklis ir pagarināts līdz šā gada 12. maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!