Foto: AP/Scanpix

2016. gads mūzikas vēsturē ieies kā zaudējumu gads. Turklāt tas vēl nav pat pusē, kad jau saņēmis šādu apzīmējumu. 21. aprīļa vakars nāca ar pēkšņu ziņu – miris atrasts ietekmīgais un ekstravagantais dziedātājs, komponists un dziesmu tekstu autors Prinss.

Prinss Rodžers Nelsons vairāk nekā jebkurš cits zināja popmūzikas "drēbi" – viņš augstu novērtēts gan kā mūzikas, gan dziesmu tekstu autors. Vārds "ietekmīgs" šoreiz nebūs par skaļu teikts, viņa sadarbības partneru vidū ir bijušas gan popmūzikas karaliene Madonna, gan dziedātājas Bejonse un Ališa Kīza. Prinsa ietekmi neslēpj arī Lady Gaga, Džastins Timberleiks, Lenijs Kravics un daudzi citi.

"Purple Rain", "Little Red Corvette", "The Most Beautiful Girl in the World" ir dažas no paša Prinsa populārākajām dziesmām, taču viņš radījis arī daudzu citu mūzikas zvaigžņu lielākos hitus. Pieminot popmūzikas princi, aicinām noklausīties piecas slavenas dziesmas, par kuru piederību šim autoram, iespējams, pat nebūsiet iedomājušies.

Šineida O'Konora – 'Nothing Compares to You'

Šineidas O'Konoras otrais singls "Nothing Compares to You" no viņas otrā albuma "I Do Not Want What I Haven't Got" 1990. gadā dumpīgo un feministiski noskaņoto jauno īru dziedātāju uznesa slavas augstumos un kļuva par vienu no savas desmitgades spilgtākajiem skaņdarbiem. Šineidai O'Konorai tas joprojām ir visu laiku komerciāli veiksmīgākais hits, kas bija nominēts arī "Grammy" balvai trijās kategorijās.

Dziesmas vēsture, izrādās, aizsākusies jau 1985. gadā, kad Prinss to izdeva kopā ar savu blakusprojektu "The Family", taču kā singls tā netika izdota un plašākus panākumus neguva.

'The Bangles' – 'Manic Monday'

Populārais, pirmdienas sagurumu iemiesojošais hits "Manic Monday", ko izpilda grupa "The Bangles" arīdzan ir Prinsa radīts. 1986. gadā tā tika iekļauta "The Bangles" otrajā albumā "Diffeerent Light". Prinss to bija sarakstījis jau divus gadus ātrāk paša radītajam meiteņu trio "Apollonia 6", taču Sjūzena Hofsa un "The Bangles" izrādījās īstās. Prinss dziesmu sākotnēji piedāvājis ar pseidonīmu Kristofers, kas savukārt ir viņa tēls filmā "Under the Cherry Moon".

Ališa Kīza – 'How Come You Don't Call Me'

Gospeļmūzikā balstītā romantiskā balāde "How Come You Don't Call Me", ko jaunākas paaudzes pazīst Ališas Kīzas izpildījumā, oriģinālā izdota jau 1982. gadā, kā b-puse Prinsa singlam "1999". Lai gan pēc tam to iedziedājuši vēl pāris dziedātāju, tieši Ališas Kīzas versija viņas debijas albumā "Songs in a Minor" (2001), atnesa gan dziesmai, gan pašai dziedātājai panākumus visā pasaulē.

'Art of Noise' un Toms Džounss – 'Kiss'

Taisnības labad jāsaka, ka dziesma "Kiss" arī paša Prinsa repertuārā ir viena no spilgtākajām. 1986. gadā izdotais singls iekļauts gan "Rolling Stone", gan NME visu laiku labāko dziesmu sarakstos. Tikai divus gadus vēlāk – 1988. gadā – britu grupa "Art of Noise" izdeva savu šīs dziesmas versiju, kā vokālistu pieaicinot estrādes mūzikas leģendu Tomu Džonsu. Šī versija kļuva par tobrīd lielāko "Art of Noise" hitu, ieņemot augstas pozīcijas dažādu valstu pārdotāko singlu topos. Savukārt pats Toms Džons to labprāt iekļāvis savā 2003. gadā izdotaja labāko dziesmu izlasē.

Madonna – 'Love Song'

Popmūzikas karalienes Madonnas karjerā zīmīgs pagrieziena punkts bija viņas ceturtais albums "Like a Prayer" (1989), kad vienlīdz pozitīvi bija gan komerciālie rādītāji, gan kritiķu atsauksmes un pati dziedātāja uzmirdzēja jaunā, spožākā gaismā.

Lai gan abi mūziķi bija draugi un domubiedri, un daudz runāja par sadarbību, tā līdz galam neizdevās. Albuma trīs dziesmās – "Like a Prayer", "Keep It Together" un "Act of Contrition" – ģitāru ir iespēlējis Prinss, bet visspilgtāk abu mūziķu kopdarbs rezultējās kopīgā dziesmā – "Love Song".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!