Foto: Publicitātes foto
Lai gan ik gadu ar nepacietību tiek gaidīti "Positivus" lielo skatuvju mākslinieku vārdi, savu stabilu vietu festivāla programmā ieņēmusi "I Love You" skatuve, kas tradicionāli dod vārdu gan vietējām un ārvalstu jaunajām grupām, gan mazliet piemirstām, bet neapšaubāmi vērtīgām latviešu mūzikas apvienībām.

"Positivus" 10. jubilejas pasākumā uz "I Love You" skatuves spēlēs pašmāju noise rock meistari "Chomsky Chess Club" un alternatīvā roka veterāni "Pienvedēja piedzīvojumi", ironijas apoloģētu duets "Tehnikums" un psihedēliskā roka grupa "The Pink Elephant". Īpašu noskaņu jubilejas festivālam piešķirs igauņu indie-electro-pop projekts NOËP un indie rock apvienība "The Boondocks", atmosfēriskās sajūtas radītāja Mionia un hiphopa meistars Kashuks no Latvijas, zviedri "Blue House", briti "Brothers Water", latviešu indie grupa "Irving Ark", kā arī lietuviešu dziedātājs Markas Palubenka.

"I Love You" skatuves vārds nepārprotami ir saistīts pazīstamo Vecrīgas krodziņu un koncertu norises vietu, kā arī mūzikas izdevniecību, ar tādu pašu nosaukumu. Klasisko, pat nobružāto vārdu kombināciju "I Love You" šim muzikālajam komplektam izdevies piepildīt ar jaunu saturu.

Tieši grupas "Zvani" ieraksts no uzstāšanās "Positivus" festivāla "I Love You" teltī lika pamatus nu jau pazīstamai un stabilai ierakstu izdevniecībai "I Love You Records", kas šobrīd pārstāv ne tikai latviešu māksliniekus, bet arī mūziķus no Igaunijas, Baltkrievijas un Lielbritānijas.

Jau no paša sākuma "I Love You" skatuves loma "Positivus" festivālā bija parādīt plašākai publikai Latvijas jaunās grupas, par kuru eksistenci un muzikālo varēšanu bieži vien plašāka publika neuzzina. Tomēr palēnām koncepts ir mainījies un no Latvijas mūzikas skatuves tā pārtapusi par Baltijas aktualitāšu platformu. Pēdējo gadu laikā robežas paplašinājušās – uz "I Love You" skatuves uzstājušies jaunie mūziķi no Skandināvijas un Lielbritānijas.

Tieši no izdevniecības"I Love You Records" un "I Love You" skatuves "Positivus" festivālā aizsākās panākumu ceļš nu jau starptautiski pazīstamajai igauņu grupai "Ewert And The Two Dragons", uz šīs skatuves vienu no saviem pirmajiem lielajiem koncertiem sniedza pašmāju "Carnival Youth". Tāpat starp spilgtākajiem iepriekšējo gadu koncertiem minami dāņu grupa "Get Your Gun", somu "NEOV", angļu "Sons of Noel and Adrian" un daudzas citas.

Nu jau par neatņemamu tradīciju "I Love You" teltī ir kļuvusi sestdienas vakara "slepenā grupa" jeb "secret act", kas sagādājusi ne tikai muzikālus prieku, bet arī sentimentālas atkalsatikšanās. Tā pēc ilgāka pārtraukuma 2011. gadā uz "I Love You" skatuves kāpa dāņu-latviešu grupa "Aparāts", kas togad bija apvienojusies tieši par godu festivālam. Tāpat pārsteigumu 2012. gadā sagādāja trimdas latviešu grupa "Mācītājs on Acid", kas Latvijā viesojās 90. gadu sākumā, bet viens no tās dalībniekiem – Kristaps Krēsliņš – nu jau vairākus gadus dzīvo Latvijā un ir populārā Vecrīgas kroga "Aptieka" saimnieks. "I Love You" skatuvi savā pagājušās vasaras atgriešanās turnejā bija iekļāvusi arī 80. gadu latviešu mūzikas kulta grupa "Aurora".

Kā sola festivāla rīkotāji, arī šogad "I Love You" skatuves programma vēl tiks papildināta.

Jau ziņots, ka "Positivus" 10. jubilejas festivāls notiks no 15. līdz 17. aprīlim.

2016. gada "Positivus" festivāla programma:

Ellie Goulding, "M83", Iggy Pop, "Years & Years", "Hot Chip", John Newman, "Air", "Wolf Alice", Grimes, Richard Hawley, "Mercury Rev", Charles Bradley, "Oh Wonder", Seinabo Sey, C Duncan, "Ho99o9", San Fermin, "Cigaretts After Sex", "Arthur Beatrice", "The Japanese House", "Postaal", "Choir of Young Believers", Alise Joste, Ozols, "Dzelzs vilks", "Carnival Youth", "Mielavs un Pārcēlāji", "Skyforger", "DaGamba", "Sattellites LV", "Rīgas modes", "Super Besse".

Līdz festivāla sākumam gaidāmi vēl vairāki paziņojumi par māksliniekiem, kas uzstāsies uz "Positivus" sešām skatuvēm, tai skaitā galvenajām. Festivāla biļetes nopērkamaswww.positivusfestival.com,"Biļešu servisa" kasēs un "Nordea" bankomātos. Trīs dienu biļete bez telts vietas maksā 90 eiro, trīs dienu biļetes ar telts vietu cena ir 98 eiro. Biļešu iegāde bez komisijas maksas – www.positivusfestival.com.

‘Chomsky Chess Club’

Grupa "Chomsky Chess Club" izveidota 2015. gada janvārī. Iepriekš tās dalībnieki muzicējuši grupā "Astrofish". Jaunās muzikālās apvienības nosaukums radies no Rīgas bāra "Chomsky", kur solists bieži vien spēlē šahu. Grupa uzvarējusi Latvijas Universitātes jauno grupu konkursā "Hadrons".

‘Pienvedēja piedzīvojumi’

Latvijas rokmūzikas klasika – Sabiles trio, kas radies 90. gadu sākumā, joprojām skan tikpat asi, tieši un aktuāli, kā pirms 20 gadiem. Viņu mūzika spējusi uzrunāt jau vairākas jauniešu paaudzes, savās klausītāju rindās pulcējot gan nu jau prātīgus trīsdesmitgadniekus, gan tos, kuri rokmūziku tikko paguvuši iemīlēt.

‘Tehnikums’

Duetā, kas pieteica sevi pērn, vasaras sākumā, apvienojušies jau iepriekš dažādās Latvijas pagrīdes mūzikas apvienībās spēlējušie Dagnis Neilands un Kristaps Dubļāns. Abu grupas dalībnieku radītajā pasaulē atklājas ikdienišķi notikumi, mirklīgas aizraušanās, piedzīvojumi un pārdzīvojumi, kas ietērpti vieglās popmūzikas skaņās un filosofiskos tekstos – ar šādiem vārdiem grupa pieteica savu debijas singlu "Lidz malai". Teksti par vienkāršo, bet svarīgo, aktuālie sintpopa elementi un krietna deva ironijas.

‘The Pink Elephant’

Grupa "The Pink Elephant" jau paspēta nodēvēt par rokmūzikas jaunās atdzimšanas vēstnesi, kas savu mūziku balsta pamatvērtībās – "The Doors", "Pink Floyd", utt. Debijas albums "Mellowing" iznāca 2015. gadā pavasarī, bet šogad iznācis jauns ieraksts "Cassette Concert" jeb "Koncerts kasetē". Tas izdots vien 10 eksemplāros kasetes formātā. Visi 10 albumi kopā ar kasešu atskaņotājiem un īpašu iepakojumu jau izdalīti dažādiem cilvēkiem, kuriem pieteikts tos pēc noklausīšanās nodot tālāk draugiem vai arī pilnīgi svešiem cilvēkiem.

NOËP

Viena cilvēka – Andres Kõpper – projekts no Igaunijas, kas plašākai publikai sevi pieteica pērn. Viņa debijas vizītkarte ir singls "Move", kurā atbalsojas visas šā brīža indie electro pop aktualitātes. Viņa mūzika liek dejot, priecāties un justies modernam.

‘The Boondocks’

Vēl viena grupa no mūsu ziemeļu kaimiņiem Igaunijas. Indie-rock apvienība nāk no Pērnavas un savā ietekmju lokā sauc tādas grupas kā "Joy Division", "Oasis" un "Queens of the Stone Age". No nosauktajiem pēdējā "The Boondocks" mūzikā saklausāma visvairāk. Tāpat kaimiņvalsts mūzikas apskatnieki uzteic grupas dalībnieku prasmīgo savstarpējo sadarbību un aktīvo komunikāciju ar publiku.

Mionia

Mionia jeb Maija Līcīte ir jauns vārds Latvijas mūzikā. Šis projekts ir dziedātājas sajūtu un priekšstatu par pasauli un ārpasauli koncentrāts mūzikā. Ar pašas piedzīvotiem vai nosapņotiem stāstiem par drosmi, brīvību, visumu, cilvēka dvēseli klausītāji tiek iepazīstināti gan klusinātos solokoncertos, gan piedaloties dažādiem viesmūziķiem un domubiedriem. Koncertējusi ārpus Latvijas, iesildot ukraiņu izcelsmes pianistu, Ļubomiru Meļņiku (Lubomyr Melnyk).

Kashuks

Elektroniskas mūzikas radītājs, ka producents īpaši zināms Latvijas hiphopa aprindās. Darbojas jau kopš 2007. gada. 2012. gadā izdevis debijas albumu "Piece of a Chance". Kopš tā laika izdoti jau trīs albumi.

‘Brothers Water’

Vēl viens "I Love You" atklājums no Lielbritānijas. Kvintets no Līdsas, kas sevi dēvē kādas gleznainas ielejas un ezera Anglijā, vārdā. Vismaz pagaidām, ierakstot Google meklētāja Brothers Water, ezers ir pirmais, ko tas piedāvā, tomēr... iespējams, tas nav uz ilgu.

‘Irving Ark’

Jaunums latviešu mūzikā – piecu puišu apvienība, kas radusies pērn, pēc pāris gadu ilgas savstarpējas domu un ideju apmaiņas. Līdz šim plašākai publikai atrādīti divi singli – "Magnēts" un "Vajag satikties".

Markas Palubenka

Lietuvietis Markas Palubenka jau ir labi zināms latviešu publikai un jau iepriekš uzstājies "Positivus" festivālā un dažādās Rīgas koncertvietās. 2012. gadā ierakstījis pāris dziesmas ar latviešu grupu "Astro'n'out'.

Palubenka dziesminieka karjeru Lietuvā sāka ar spožu uznācienu 2012. gadā, kad izdeva savu pirmo albumu, ieguva Lietuvas mūzikas balvu nominācijās Gada debija un Labākais alternatīvās mūzikas izpildītājs. Viņa pirmais albums "no fun 101" saņēma pozitīvas kritiķu atsauksmes visā Baltijā. Marks Palubenka vairākkārt sniedzis koncertus arī Latvijā. Marks uzstājies arī Krievijā, Polijā, Šveicē un citviet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!