Foto: Vineta Jaunzeme
Ceturtdien, 8. jūnijā, pulksten 19 Liepājas Lutera baznīcā notiks koncerts "Pie Hammond ērģelēm 21. gs paaudze", kurā uzstāsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Rīgas Doma kora skolas un Liepājas mūzikas koledžas studenti.

Kā "Delfi" informē organizatori, koncerta īpašie viesi būs ērģelnieks Atis Andersons un saksofonists Indriķis Veitners.

Šopavasar ir noslēdzies Liepājas Lutera baznīcas "Hammond" ērģeļu restaurācijas pirmais posms. Tā laikā nīderlandiešu retro instrumentu restauratora Ganderta de Bo vadībā ir atjaunoti unikālā, VEF ražotā instrumenta skaņas mehānismi.

Kamēr restaurācija turpinās, Liepājas "Hammond" ērģeles iespējams dzirdēt tikai īpašos, restaurācijai veltītos koncertos. "Hammond" atklāšanas koncertā 12. maijā īstu meistaru – ērģelnieku Bences Vāša un Ata Andersona – rokās ērģeles klausītājus pārsteidza ar ārkārtīgi bagātām skanējuma un dinamiskajām iespējām un nostiprināja pārliecību, ka šis instruments kļūs par pilnvērtīgu Latvijas mūzikas dzīves dalībnieku, vēsta koncerta rīkotāji.

"Hammond" skanējuma iespēju plašums un daudzveidība pieļauj tā izmantošanu gan džeza un rokmūzikā, gan akadēmiskās mūzikas žanros. Šoreiz, koncertā 8. jūnijā, pie unikālā Liepājas Lutera baznīcas instrumenta būs jaunie ērģelnieki Helvijs Guļāns, Lāsma Švemberga, Bogdans Mihailovičs (LMV Rīgas Doma kora skola), Lilija Pinne, Jeļizaveta Širjajeva, Greisa Peremonta (JVLMA), Timotejs Rozentāls (Liepājas mūzikas koledža) un citi džeza nodaļas studenti, kuri pedagoga Ata Andersona vadībā atskaņos populārus džeza standartus, improvizācijas un jaunas kompozīcijas.

Ieeja koncertā par ziedojumiem, "Biļešu paradīzes" platformā izvēloties summu (no 5 līdz 50 Eur), kuru veltīt "Hammond" restaurācijas darbu veiksmīgai turpināšanai. Ziedot būs iespējams arī klātienē, pirms koncerta baznīcā.

"Hammond" ērģeļu vārds ir nozīmīgs zīmols mūziķu pasaulē, taču Latvijas kultūras vēsturē īpašs ir fakts, ka šī slavenā zīmola elektriskās ērģeles ar speciāli radītu mākslinieka Ādolfa Irbītes dizainu savulaik ražotas arī pie mums Rīgā – Valsts elektrotehniskajā fabrikā (VEF).

Līdz mūsdienām saglabājušies tikai trīs šādi pirms Otrā pasaules kara ražotie instrumenti, un viens no tiem ir Liepājas Lutera baznīcas "Hammond", ko 1937. gadā Liepājas Lutera baznīcai dāvājis Kārlis Ulmanis. Kā to atzīst pieredzējušais ērģeļu restaurators Ganderts de Bo, Rīgā ražotās ērģeles ir vecākas par citiem instrumentiem, uz kuriem parasti muzicē pasaulē, tādēļ tām ir īpaša vērtība. Pašreiz meistars ir pabeidzis ērģeļu diagnostikas darbus un veicis instrumenta skaņu sistēmu atjaunošanu, kā arī restaurējis 1960. gados ražotu "Leslie" skaļruni, kas atceļoja uz Latviju, lai stātos pēckara periodā nozaudēto oriģinālo skandu vietā.

Projekta turpinājumā vēl jāparūpējas par instrumenta koka daļu restaurāciju, kā arī atbilstošu gaismas un skaņas aprīkojumu pie ērģelēm, lai instrumenta lietošana būtu mūziķiem ērta un atbilstu mūsdienu tehniskajām prasībām. Vienlaikus nepieciešams risināt arī ērģeļu telpas siltuma jautājumu ziemas periodā, kas ir ļoti svarīgi, lai uzturētu kārtībā atjaunotos mehānismus.

Novērtējot "Hammond" nozīmīgo vietu Latvijas kultūras vēsturē un apkopojot vērtīgos restaurācijas procesā iegūtos materiālus (rasējumus, instrumenta detaļas, aprakstus, fotogrāfijas), tiek domāts par to, lai pēc instrumenta restaurācijas darbu paveikšanas ērģeļu telpā varētu izveidot pastāvīgu ekspozīciju par "Hammond" ērģelēm Latvijā.

Kopējā ērģeļu atjaunošanas projektam nepieciešamā summa ir 16 425 eiro. Projektu ar 4000 eiro atbalstījusi Liepājas pilsēta, 3600 eiro piesaistīti VKKF projektu konkursā. Lai varētu pabeigt iecerētos darbus, nepieciešami vēl ap 7913 eiro, kas tiks izlietoti instrumenta koka daļu restaurācijai, regulārai tehniskai apkopei un apsildes jautājumu risināšanai, stāsta projekta pārstāve Aleksandra Line.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!