Foto: Publicitātes attēli
Mūzikas izdevniecība "Upe tuviem un tāliem" atjaunojusi savulaik izdoto tradicionālās mūzikas ierakstu "Alus dziesmas", portālam "Delfi" pavēstīja Iveta Mielava.

"Alus ir neatņemama seno latviešu godu - kristību, kāzu, bēru rituālā mielasta sastāvdaļa. Kurš gan šodien var iedomāties tradicionālos Jāņus bez alus dzeršanas? Agrāk alus brūvēts arī citiem gadskārtu svētkiem - Miķeļiem, Mārtiņiem, Ziemassvētkiem, Lieldienām, kā arī talkām.
Alus dziesmu ir daudz. Tik ilgi, cik ilgs ir process no miežu sēšanas līdz iesala diedzēšanai, kaltēšanai, alus raudzēšanai un dzeršanai, tik ilgi ir dziedamas arī alus dziesmas. 'Kas dzer alu, tam aug mieži, pār atmatu atmatām, kas nedzēra, tam neauga, ne labā zemītē,'" tā bukleta ievadā raksta Baiba Putniņa.

CD apkopotas 15 latviešu tautas dziesmas, sākot ar labi pazīstamām (Aiz kalniņa dūmi kūp, Pie alus galda sēdēja ) līdz mazāk zināmām (Redz kur nāca alus kanna, Apenīti purgalvīti). Darba tapšanā piedalījušies Ilga Reizniece, Vineta Romāne, Dace Prūse, Gatis Gaujenieks, Māris Muktupāvels uc.

Ieraksts no 10. jūnija pieejams mūzikas ierakstu tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!