Foto: LETA

"Rīgas festivāla" programmā 8. un 9. jūnijā Spīķeru koncertzālē izskanēs režisora Dmitrija Petrenko veidotā koncertizrāde "Novecento – Tūkstošdeviņsimt". Izrādē, kas tapusi pēc Alesandro Bariko tāda paša nosaukuma stāsta motīviem, piedalīsies ne tikai aktieri Kristaps Ķeselis (latviešu versijā 9.jūnijā) un Maksims Busels (krievu versijā 8.jūnijā), bet arī izcilais latviešu pianists Vestards Šimkus, kurš īpaši šim iestudējumam sacerējis arī mūziku.

Taujāts par iesaistīšanos šajā neparastajā projektā, mūziķis atklāj – saņemot piedāvājumu ar savu oriğinālmūziku piedalīties Dmitrija Petrenko veidotajā izrādē un, gatavojoties tai, izlasot Alesandro Bariko literāro darbu, viņš uzreiz sajutis, ka, neatkarīgi no rezultāta, viņam ļoti patiks piedalīties tik neparastā un radošā projektā, savā ziņā izpildot pašas mūzikas lomu šajā izrādē. Kā piebilst Vestards, šis Alesandro Bariko monologs ir arī ārkārtīgi liels izaicinājums jebkuram mūzikas autoram.

Viņš stāsta: "Monologa galvenā varoņa radītās mūzikas apraksts tekstā bieži vien sastāv no vieniem vienīgiem viscildinošākajiem superlatīviem, un arī stilistiski uzdevums nav no vieglajiem, jo tiek uzsvērts, ka līdztekus tradicionālajam džezam, uz kuģa dzimušais un nekad no tā nenokāpušais pianists rada arī pavisam unikālu mūziku, jo faktiski neko nav dzirdējis no tā, kas pasaulē skan ārpus kuģa klāja."

Tālab, kā norāda mūziķis, koncertizrādē "Novecento" – "Tūkstošdeviņsimt" skanēs viņa īpaši komponēta un arī improvizēta oriģinālmūzika gan džeza, gan pavisam iracionāli poētiskā stilā, pastāvīgi veidodama dialogu ar aktiera runāto tekstu.

"Man šķita interesanti pieņemt šo radošo izaicinājumu un piedalīties izrādē gan kā dalībniekam, gan kā mūzikas autoram. Katrā ziņā, tā ir jauna pieredze," atzīst Vestards Šimkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!