Foto: Publicitātes foto
Jūlija beigas un augusta otrā puse lutinās kultūras gardēžus ar īpašu pasākumu izlasi. Operas cienītājiem tiks piedāvāts pasaulslavenās latviešu soprāna īpašnieces Marinas Rebekas solokoncerts Rundāles pils Baltajā zālē. Teātra mīļiem būs iespēja izvēlēties vienu no desmit plānotajām Vladislava Nastavševa izrādēm "Trīs māsas" "Hanzas Peronā". Savukārt festivāls "LNSO Vasarnīca" gaida ciemos arī ģimenes ar bērniem, jo akadēmiskās mūzikas programma ir veidota, apvienojot pasākumus gan pieaugušajiem, gan arī pašiem mazākajiem skatītājiem.

MARINA REBEKA. LATVIJAS OPERAS ZVAIGŽŅU KONCERTU CIKLS "KOPĀ"

"Kopā" ir ekskluzīvs Latvijas operas zvaigžņu klātienes un tiešraides koncertu cikls Latvijā un pasaulē, kas norisināsies laikposmā no 16. jūlija līdz pat 17. septembrim. Izcilie Latvijas operas mākslinieki solo programmās viesosies skaistākajās Latvijas pilīs un kultūrvēsturiskajās vietās.

31. jūlijā pulksten 21.00 koncerta cikla "Kopā" ietvaros notiks pasaulslavenā latviešu soprāna Marinas Rebekas solokoncerts Rundāles pils Baltajā zālē. Koncertā skanošās skaistākās Džuzepes Verdi un Džakomo Pučini ārijas varēs baudīt gan klātienē, gan interneta tiešraidē.

Latviešu soprāns Marina Rebeka ir viena no vadošajām mūsu laika operdziedātājām pasaulē. Viņa ir ieguvusi plašu atzinību kā viena no lieliskākajām Verdi, Rosīni un Mocarta dziedātājām pasaulē. 2016. gada Marinai Rebekai par viņas sasniegumiem tika piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis, kas ir Latvijas Republikas augstākais apbalvojums, bet 2020. gadā Rebeka ieguva Starptautisko klasiskās mūzikas balvu ("International Classical Music Awards") kategorijā "Gada mūziķe".

IZRĀDE "TRĪS MĀSAS". ČEHOVS / NASTAVŠEVS

Antona Čehova "Trīs māsas" ir kā portāls no viena pārmaiņu laikmeta citā. Izrāde, kurā līdz ar aktieru tēliem atdzīvosies arī mākslīgais intelekts, piedāvā skatītājam jaunu, taču, iespējams, jau sen esošu pasaules modeli, kurā pazūd aktieru nacionalitātes un ir tikai viens ceļš tiem kopā ejams – ceļš nezināmajā. Izrādes scenogrāfija un "Hanzas Perona" telpas aizvedīs skatītāju vēl nebijušā piedzīvojumā, kas ikvienam ļaus gūt jaunu teātra pieredzi.

"Izrāde "Trīs māsas" ir darbs par vārdos neizsakāmo, par dzīvē neieraugāmo, par rokās nesataustāmo. Starp izrādes tēlu monologiem ir iespējams ieraudzīt vētru, kas tuvojas ne tikai lugas varoņiem, bet arī pašiem māksliniekiem. Apziņa par mūsu vispārpieņemtās pasaules iekārtas trauslumu liek uzdot jautājumu - kāda būs mūsu pasaule, tās nākotne un kādi būsim mēs tajā?", jautā režisors Nastavševs.

Izrāde "Trīs māsas" "Hanzas Peronā" tiks spēlēta tikai 10 reizes, no 31. jūlija līdz 12. augustam, latviešu valodā ar titriem krievu valodā. Skatītāju skaits katrā izrādē ierobežots.

Izrādē spēlē: Anta Aizupe, Inese Pudža, Marija Linarte, Dana Bjorka, Kaspars Dumburs, Jurijs Djakonovs, Maksims Busels, Igors Šelegovskis, Anatolijs Fečins. Komponisti: Vladislavs Nastavševs un Ivans Lubenņikovs (Krievija). Režisors: Vladislavs Nastavševs

"Trīs māsas" ("Три сeстры") ir krievu rakstnieka Antona Čehova luga. Tā tika uzrakstīta 1900. gadā un pirmo reizi publicēta 1901. gadā Maskavā. "Trīs māsu" pirmizrāde notika tajā pašā gadā Maskavas Mākslas teātrī (Московский Художественный театр). "Trīs māsas" ir viens no nozīmīgākajiem Čehova darbiem.

FESTIVĀLS "LNSO VASARNĪCA" VISAI ĢIMENEI

Šogad Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) festivāla "LNSO vasarnīca" koncerti notiks no 21. līdz 23. augustam Ventspils koncertzālē LATVIJA. Festivālā izskanēs plaša akadēmiskās mūzikas programma, apvienojot pasākumus gan pieaugušajiem, gan arī bērniem.

"LNSO Vasarnīcas" norises laikā skatītājiem būs iespēja dzirdēt Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri vienotā skanējumā ar Lietuvas Nacionālā simfoniskā orķestra un Igaunijas Valsts simfoniskā orķestra mūziķiem, LNSO "Brass Band", maestro Raimondu Paulu kopā ar "Xylem Trio", redzēt Viestura Meikšāna veidoto izrādi bērniem ar Jāņa Šipkēvica dziesmu ciklu un Marta Pujāta dzeju, kā arī apmeklēt vairākus citus bezmaksas pasākumus.

Biļetes uz šiem un citiem vasaras baudījuma koncertiem meklējamas "Biļešu Paradīzes" kasēs un internetveikalā bilesuparadize.lv.

Koncerti tiek organizēti, ievērojot valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojumus un pasākuma apmeklētāju drošībai izsludinātās sanitārā protokola prasības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!