Foto: AP/Scanpix
Ar ķīniešu režisora Vonga Kar Vaja jaunākās filmas "The Grandmaster" seansu, ceturtdien, 7. februārī atklāts 63. Starptautiskais Berlīnes kinofestivāls. Vongs Kar Vajs šogad ir arī filmu festivāla žūrijas priekšsēdētājs.


Festivāla galvenajā konkursa programmā šogad iekļautas 19 filmas, to starpā Stīvena Soderberga asa sižeta filma "Side Effects" ar Džūdu Lovu un Ketrīnu Zetu Džounsu galvenajās lomās, Gasa van Santa "Promised Land" ar Metu Deimonu galvenajā lomā, Frederika Bonda "The Necessary Death of Charlie Countryman", "On My Way" ar Katrīnu Denēvu galvenajā lomā, Ulriha Zeidla "Paradise" triloģijas trešā filma "Hope", krievu režisora Borisa Hļebņikova "A Long And Happy Life ...", poļu filma "In the Name of"un citas.

Par mūža ieguldījumu šogad tiks godināts franču režisors Klods Lancmans, kurš festivāla un kino vēsturē ir iegājis ar savu deviņas ar pusi stundas garo dokumentālo filmu "Shoah", kas vēsta par holokausta šausmām, ko pārcietuši Eiropas ebreji. Filma Berlinālē tika demonstrēta 1986. gadā.

Jau ziņots, ka Berlināles sadaļā "Generation – Kplus" iekļautas arī divas latviešu filmas – animācijas lente "Eži un lielpilsēta", kā arī režisora Jāņa Norda jaunākais darbs "Mammu, es tevi mīlu". Abas šīs filmas cīnīsies par balvu "Kristāla lācis".

Paralēli filmu skatēm Berlīnē notiek arī vērienīgs Eiropas filmu tirgus (European Film Market 2013), kurā šogad ir pārstāvēta arī Latvija. No 7. februāra ir sācis darboties "Latvia Films" stends. Tajā savus jaunos projektus un filmas prezentēt uz Berlīni dosies arī vairākas filmu studijas: "Rija Films", "FA Filma", "Ego Media", "Film Angels Studio", "Film Studio Misturs Media", "Krukfilms", "Platforma Films", "Locomotive Production" un "Tasse Films".

Berlīnes starptautiskais kinofestivāls jeb Berlināle tiek rīkots kopš 1951.gada. Kopš 1978.gada tas notiek reizi gadā februārī. Tas ir viens no visvairāk apmeklētajiem kinofestivāliem pasaulē. Kopumā festivāla ietvaros dažādās programmās tiek demonstrētas vairāk kā 400 filmas. Ik gadu pasākumu apmeklē ap 20 000 kino profesionāļu no vairāk kā 130 valstīm.

Festivāla galvenā balva ir "Zelta lācis", ko piešķir labākajai mākslas filmai un par mūža ieguldījumu kino industrijā. Savukārt "Sudraba lāci" piešķir žūrijas Grand Prix ieguvējam, kā arī labākajam režisoram, labākajiem aktieriem, scenāristam, mūzikas autoram un īsfilmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!