Foto: AP/Scanpix/LETA
Vien dažas nedēļas pēc Dānijas karalienes Margrētes II atkāpšanās no troņa, dāņu producenti paziņojuši, ka viņas dzīvesstāsts tiks iemūžināts jaunā daudzsēriju filmā. Ārvalstu mediji jau paspējuši vilkt paralēles ar populāro "Netflix" seriālu "Crown" ("Kronis"), kas atspoguļo Apvienotās Karalistes karalienes Elizabetes II dzīvi, kā arī britu karaliskās ģimenes 20. gadsimta vēsturi un kaislības.

Jaunās daudzsēriju filmas darba nosaukums ir "Af Guds nåde" – "Ar Dieva žēlastību". To veidos Dānijas TV2 un pieredzējusī kompānija "Sam Productions", kuras paspārnē tapusi arī populārā politiskā drāma – seriāls "Borgen".

Daudzsēriju filmas darbība norisināsies Amālienborgā – Dānijas karaliskās ģimenes ziemas rezidencē Kopenhāgenā, kur 1940. gadā pasaulē nāca Margrēte.

Kā vēsta producenti, filmas stāsts tiks vēstīts no karaliskās ģimenes locekļu, kā arī pils darbinieku skatapunkta. Seriāla izpildproducente būs Meta Luīze Foldagere Sērensena (Meta Louise Foldager Sørensen), kuras darbu vidū ir arī "Oskara" balvai nominētā filma "A Royal Affair" ("Karaliskā afēra"). Viņa norāda, ka Margrēte II, kura Dānijā valdīja 52 gadus, ir daļa no ikviena dāņa dzīves vēstures. "Tomēr vispirms tas būs stāsts par meiteni un viņas ģimeni," producenti citē britu medijs "The Guardian".

"Vienalga, esi vai neesi rojālists, vienalga, kā skaties uz karalisko ģimeni, viņai ir liela nozīme ne tikai mūsu mazajā pīļu dīķī, bet arī visa pasaulē," pauž producente.

"Mazajai princesei nebija zvaigznēs ierakstīts, ka viņa kļūs karaliene, bet laiki mainījās un viņa kļuva pat izcilu karalieni. Ir pienācis laiks izstāstīt brīnišķīgu stāstu, kas sniegtu ieskatu tajā, ko iepriekš nezinājām," saka Foldagere Sērensena.

Jāatgādina, ka 1953. gadā Dānijā tika mainīta konstitūcija, lai Margrēte kā vecākā meita varētu mantot troni no sava tēva, karaļa Frederika IX.

"Sam Productions" nav komentējusi to, vai topošais seriāls būs kādā veidā līdzīgs "Netflix" daudzsēriju filmai "Crown", norādot tikai, ka taps "apjomīgs stāsts par karalieni Margrēti II un vēsturiskajiem notikumiem kopš viņas dzimšanas 1940. gadā."

Jau vēstīts, ka 2023. gada 31. decembrī, pēc 52 gadiem tronī, 83 gadus vecā Margrēte II Vecgada uzrunā paziņoja, ka atsakās no troņa un valdīšanas pienākumus nodod savam vecākajam dēlam, kroņprincim Frederikam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!