Foto: Publicitātes foto
Populārzinātniskā dokumentālā filma, "Lielā Kristapa 2015" balvas laureāte par labāko īsmetrāžas dokumentālo filmu, tagad bez maksas pieejama jebkuram interesentam arī tiešsaistē, portālu "Delfi" informē filmas veidotāji.

Laura un Raita Ābeļu filma "Kurši" ir 26 minūtes gara, un tā domāta plašākai auditorijai bez specifiskām zināšanām vēsturē. Filma stāsta par vienu no senajām kareivīgākajām un nepakļāvīgākajām baltu ciltīm – kuršiem, kas vēlāk veidoja latviešu nāciju.

Izmantojot inscenētas vēsturiskas ainas, intervijas ar pazīstamiem vēsturniekiem, 3D datoranimācijas rekonstrukcijas un kartes, filma aizraujošā un dinamiskā veidā stāsta par šo drosmīgo un kareivīgo mūsu senču cilti. Kurši ne tikai lika nodrebēt saviem skandināvu kaimiņiem, bet arī bija vieni no pēdējiem pagāniem Eiropā un saglabāja savus rituālus līdz pat 19. gadsimtam.

Filmas režisori – Raitis, Lauris Ābeles, scenārijs – Toms Ķencis, operatori – Mārcis Ābele un Jānis Indriks, filmas vizuālais risinājums – Aigars Gercāns, oriģinālā mūzika - Kaspars Bārbals un studija "Lauska". Filmas producente ir Zane Sietniece un "Tritone studija".

Filma tapusi ar Latvijas Valsts Kultūrkapitāla fonda, "Tritone Studio", "BB Rental", "Mute Studija" un "Order Order" atbalstu. Vēsturiskajās rekonstrukcijās palīdzējā Mārtiņš Ruģēns un organizācijas "Ugunszīme", "Senatne", "Rodenpoys", "Exercitus Rigensis", "Grobiņas kuršu vikingu apmetne" un "Uldevena koka pils".

Skaņu studija "Lauska" ir izdevusi filmas mūzikas albumu, ko elektroniskā veidā var klausīties vietnēs – "iTunes" un "Spotify".

Filmas "Kurši" oriģinālmūzika:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!