Foto: DELFI
Režisora Kaspara Gobas filma "homo@lv" ir labs kino, kas uzrunā ļoti nozīmīgas sabiedrības problēmas, un tās iekļaušana vienā no prestižākajiem Eiropas kinofestivāliem liecina, ka valsts finansējuma sadalīšanas veids kinodarbiem Latvijā veicina labu filmu rašanos.

Šādu pārliecību pauda kultūras ministre Sarmīte Ēlerte ("Vienotība"), komentējot šonedēļ uzjundīto diskusiju par valsts atbalstītajiem kinoprojektiem un atsevišķu deputātu kritiku Gobas veidotajai filmai, kas iekļauta prestižā Berlīnes kinofestivāla programmā.

"Priecājos, ka pirmo reizi vienā no prestižākajiem Eiropas kinofestivāliem uzaicināta piedalīties latviešu dokumentālā filma un tā ir režisora Kaspara Gobas filma "homo@lv"," norādīja Ēlerte.

Viņasprāt, šīs konkrētās filmas panākumi "liecina, ka veids, kādā Latvijā tiek piešķirts valsts finansējums konkrētiem kinodarbiem, veicina laba kino rašanos. Ir pareizi, ka par to lemj eksperti, ir nodrošināti skaidri un caurlūkojami kritēriji".

"Priecājos, ka ļoti ierobežota kino finansējuma apstākļos ir tapusi filma "homo@lv", kas gan uzrunā ļoti nozīmīgas sabiedrības problēmas, gan ir labs kino. Patīkami, ka to novērtējis Berlīnes kinofestivāls," uzsvēra ministre.

Jau vēstīts, ka nedēļas sākumā, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā viesojoties kino nozares pārstāvjiem, deputāti uzjundīja diskusiju par valsts līdzekļu piešķiršanas kritērijiem, norādot, ka niecīgais valsts atbalsts būtu jāizmanto lietderīgāk, rūpīgi izvērtējot filmas un to tēmas, un vienlaikus kritizējot līdzekļu piešķiršanu, piemēram, tādai filmai kā "homo@lv".

Visemocionālāk par šo jautājumu izteicās komisijas locekle un bijusī kultūras ministre Inguna Rībena ("Vienotība"), kura pauda sašutumu, ka filmu nozares ekspertiem " homo@lv" tēma šķitusi svarīga un atbalstāma. Viņa gan atzina, ka Gobas filmu nav redzējusi, taču uzskata tajā iekļauto tēmu par tik mazsvarīgu uz kopējo problēmu fona, ka, visticamāk, to arī neskatīsies. Arī Raivis Dzintars (Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"- TB/LNNK") klāstīja, ka "dažādi augoņi jau no malu malām tiek rādīti" un rosināja vairāk koncentrēties uz filmām, kas vērstas uz patriotisma audzināšanu, vēstures sasniegumu atspoguļošanu.

Kino nozares pārstāvji neatzina deputātu kritiku, uzsverot - viedoklis, ka galvenajam kritērijam finansējuma piešķiršanai Latvijas filmām jābūt filmas ieguldījumam patriotisma audzināšanā vai jaunās paaudzes izglītošanā, liecina par šauru skatījumu uz kino nozares attīstību. Latvijas Filmu padomes priekšsēdētājs Gints Grūbe diskusijā arī norādīja, ka kino kā ideoloģijas propagandas ierocis ir tikai autoritārās un totalitārās valstīs, bet demokrātiskā valstī vienīgais kritērijs ir nevis patriotisks vai vēsturisks, bet labs kino.

Tautas kalpu pārmetumus tik pat skarbi noraidīja arī Nacionālā Kino centra vadītāja Ilze Gailīte-Holmberga, piebilstot: "Nevaram sākt darboties kā propagandas mašīna."

Gobas "homo@lv" ir pirmā dokumentālā filma no Latvijas, kas tiks demonstrēta prestižajā Berlīnes kinofestivālā, kaut bērniem domātajā programmā "Generation" vai "Berlinale Shorts" Latvija pēdējā laikā tiek pārstāvēta katru gadu. Gobas filma iekļauta kinofestivāla programmā "Panorama Dokumente" un festivālā būs skatāma tā norises laikā no 10. līdz 20.februārim.

Latvijā filmas "homo@ lv" pirmizrāde notika pērnā gada septembra beigās. Filma tapusi ar Nacionālā kino centra, Valsts kultūrkapitāla fonda un "MEDIA" atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!