Foto: Publicitātes foto

Britu provokatīvā režisora Pītera Grīneveja filma "Eizenšteins Gvanahvato", kas nokaitējusi gaisotni Berlīnes starptautiskajā kinofestivālā, atklās festivāla "Baltijas pērle" kino programmu. Rīgā ieradīsies arī pats režisors, lai pieteiktu savu filmu 17. septembrī kinoteātrī "Splendid Palace".

"Es priecājos, ka filma tiks izrādīta Eizenšteina dzimtajā pilsētā un tieši ar to atklās festivālu. Dižais kino modernists un eksperimentētājs Eizenšteins aizbrauca no Krievijas, no Staļina represiju paranojas, no dīvainajām politiskajām kolīzijām un atklāja sev pilnīgi jaunu, neierastu vidi.

Šīs desmit dienas satricināja Eizenšteinu. Kino allaž, visos laikos vērpjas ap divām mūžīgajām tēmām - mīlu un nāvi, Erosu un Tanatosu. Tieši Meksikā viņš sajutās brīvs un daudz atvērtāks cilvēka esības izprašanai. Tur pavadītie mēneši apvērsa Eizenšteina priekšstatus par pasauli," stāsta Pīters Grīnevejs.

Filma ir iecerētās diloģijas pirmā daļa, otrā - "Eizenšteina rokasspiediens" - nonāks pie skatītājiem nākamgad. Fabulas pamatā ir vispārzināmi fakti par divu Latvijā dzimušo kino celmlaužu Sergeja Eizenšteina un operatora Eduarda Tisē, kā arī Grigorija Aleksandrova ilgo ārzemju ceļojumu jaunu ideju un formu meklējumos, stāsta festivāla organizatori.

Grīnevejs konkrētā sižeta telpu gan ierobežo tikai līdz Meksikā, Gvanahvato pavadītajam laikam, kur 1931. gadā Eizenšteins strādāja pie dokumentālās filmas "Lai dzīvo Meksika!".

"Pilsēta Gvanahvato jeb "varžu pakalns", kas jau izsenis slavena kā mistiska vieta, ir patiesais šīs filmas varonis. Šajā maģiskajā un vitālajā spēka avotā, šķiet, kopīgā dejā savijušās Dzīve un Nāve, nesatricināmas tradīcijas un revolucionāras noskaņas, senais un jaunais. Grīnevejs burtiski pārvērš Gvanahvato par pilsētu-sapni un pilsētu-karnevālu. 

Sekojot Eizenšteina domu straumei, pilsēta atklājas kā paša autora filozofijas esence, tās robežās ērti iekārtojas Erosa un Tanatosa tēmas. Filmas vizuālā palete atgādina Djego Riveras audeklus, bet šķērsieliņas, laukumi un aklo ielu labirinti padara šo vietu teju viņpasaulīgu un ļoti līdzīgu daudzšķautnainajai Eizenšteina personībai," raksturo "Baltijas Pērles" komanda.

Uz ekrāna atdzīvojas Eizenšteina zīmējumi un atraisītā zīmētā animācija dažbrīd kļūst svarīgāka par pašu filmu, jo tieši tur, multiplikācijas iestarpinājumos, atspoguļojas filmas pamatideja. Latvijas filmu studija "Rija" kopīgi ar režisoru Pīteru Grīneveju atlasījusi pasaulslavenā kino režisora Sergeja Eizenšteina ekspresīvos oriģinālzīmējumus, kas tapuši Meksikā, un atdzīvinājusi tos animācijas valodā. 

"Eizenšteins Gvanahvato" ir kino ar daudz liriskām atkāpēm, spilgtiem erotiskiem plaiksnījumiem, pārdomām, kas nesaistās ar stāsta galveno līniju, un brīžiem vērojumā itin kā zūd sižeta pavediens, stāsta pasākuma rīkotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!