Foto: Kadrs no filmas
Šī gada 11. novembrī visā Latvijā pirmizrādi piedzīvoja režisora Viestura Kairiša jaunākā filma "Janvāris" – jauna kinematogrāfista pieaugšanas stāsts 1991. gada barikāžu laikā. Filma jau saņēmusi atzinīgus vārdus par precīzu un jūtīgu 90. gadu sākuma – pārmaiņu laika - vides atainojumu un cilvēku vizuālajiem tēliem.

Filmas māksliniece Ieva Jurjāne un mākslas departamenta komanda mēģināja radīt padomju laika vidi, īpaši meklējot tās detaļas, kas izsaka jauno cilvēku tiekšanos pēc brīvības un izraušanās.

"Viss ir tāds drūms, pelēks, bez krāsām. Nav tādas mūsdienu sakoptības. Piemēram, nav matiem kondicionieris. Mati nespodri. Un tā ir visiem. Un tiklīdz tā ir visiem, visa cilvēku masa izskatās pelēka, sagurusi. Skatījāmies, lai vidē nav daudz krāsu. Lai ir kā zīmuļiem - sešas krāsas. Nevis, teiksim, trīsdesmit," stāsta Ilze Trumpe, filmas galvenā grima māksliniece.

Filmas komanda – režisors Viesturs Kairišs, operators Vojcehs Starons, māksliniece Ieva Jurjāne, kostīmu māksliniece Rūta Lečaite, grima māksliniece Ilze Trumpe, komponiste Juste Janulīte, montāžas režisors Armands Začs, producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe.

Filma jau izraisījusi plašu starptautisku interesi – pasaules pirmizrāde notika Traibekas filmu festivālā ASV, kur filma ieguva balvu kā labākā ārzemju filma, vairākas balvas iegūtas arī Varšavas filmu festivālā un Romas starptautiskajā kinofestivālā. Šoruden turpinājās filmas ceļš daudzos Eiropas un Āzijas festivālos, bet decembrī notiks pirmizrāde Francijā, filmu festivālā "Les Arcs" , kā arī īpašā "Oskaram" nominēto filmu seansā kinoteātrī "Skandinavian House" Ņujorkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!