Foto: AFP/Scanpix

Ar Vesa Andersona jaunākās filmas "Moonrise Kingdom" seansu Francijā trešdien, 16. maijā atklāts ikgadējais Kannu kinofestivāls.

Uz festivāla atklāšanu un filmas pirmizrādi bija ieradušies visi filmas galveno lomu atveidotāji – Bils Murejs, Brūss Villis un Tilda Svintone. Filma "Moonrise Kingdom" iekļauta arī Kannu kinofestivāla oficiālajā konkursa programmā.

Jau ziņots, ka starp 22 konkursa filmām pirmo reizi iekļauta Latvijā tapusi filma – Sergeja Lozņicas filma "Im Nebel" ("Miglā").

Festivāla konkursa programma jau izraisījusi diskusijas presē, jo šogad konkursa programmā nav iekļauta neviena filma, kuru veidojusi režisore sieviete. Iepriekš prestižo "Zelta palmas zaru" sieviete saņēmusi tikai vienu reizi – 1993. gadā Džeina Kampione par "The Piano".

Atgādinām, ka šogad Kannu kinofestivāla žūrijā šogad itāļu režisora Nanni Moretti vadībā filmas vērtēs Holivudas aktieris Jūens Makgregors, filmas "The Descendants" režisors Aleksandrs Peins, britu aktrise Andrea Arnolda, franču aktrise Emmanuelle Devosa un modes mākslinieks Žans Pols Gotjē.

Tāpat žūrijas sastāvā būs vācu aktrise Daiena Krūgere, režisors Raouls Peks un palestīniešu aktrise Hiama Abasa.

Kannu kinofestivāls tiek uzskatīts par prestižāko Eiropas kino notikumu. Tā vēsture aizsākusies jau 20. gadsimta 30. gados, bet "Zelta palmas zars" pirmo reizi pasniegts 1946. gadā.

Paralēli oficiās programmas skatēm notiek arī alternatīvas filmu skates, kā arī filmu tirgus. Tā ietvaros arī šogad darbosies Latvijas filmu stends. Šajā stendā varēs iegūt informāciju par Latvijā uzņemtajām un topošajām filmām, filmēšanas iespējām, nosacījumiem un lokācijas vietām Rīgā un Latvijā, kā arī iegūt vērtīgus nozares profesionāļu kontaktus. Stendā uz vietas strādās Kinoproducentu asociācijas un Rīgas filmu fonda pārstāvji un tajā teju ik vakaru notiks dažādas tikšanās un prezentācijas, kuru laikā varēs satikt filmu studiju pārstāvjus, režisorus, producentus.

Šogad par Kannu kinofstivāla simbolu izvēlēta Holivudas leģenda Merilina Monro. Šī gada festivāls noslēgsies 27. maijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!