Foto: F64

Kinoteātrī "Splendid Palace" 1. maijā bija pulcējušies kādreizējie leģendārās latviešu filmas "Ceplis" (1972.) uzņemšanas komandas dalībnieki, lai atzīmētu Rīgas Kinostudijā tapušās jauna pētnieciski dokumentālās filmas "Ceplis. Filmas arheoloģija" pirmizrādi.

Dokumentālās filmas pirmizrādi apmeklēja arī režisors Rolands Kalniņš, kurš šomēnes atzīmē apaļu – 90 gadu jubileju. Filmas viesu vidū bija arī "Cepļa" aktieri Rolands Zagorskis, Helga Dancberga, Aivars Siliņš, Regīna Razuma un daudzi citi.

Filma "Ceplis" kļuva par Kalniņa radošo kulmināciju 70. gados, bet jaunās – dokumentalas filmas radošā grupa, lasot dokumentus par filmas veidošanu, šķirstot foto albumus un azartiski caurskatot filmā kadru pēc kadra, atraduši arī vēl iepriekš neuzdotus jautājumus.

Dokumentālā filma "Ceplis. Filmas arheoloģija" atklāj šos noslēpumus un iedzīvina Latvijas kultūras ikonas – aktierus, režisorus, operatorus u.c. radošās un administratīvās personības, kuras veidojušas Rīgas Kinostudijas zelta laikmetu, būvējot tiltu no mūsu kultūras pagātnes uz šodienu.

"Ceplis. Filmas arheoloģija" tapusi Rīgas Kinostudijā. Režisore ir Agita Cāne-Ķīle, scenārija autore Daira Āboliņa, filmas operators Jānis Šēnbergs, montāža Visvaldis Zarakovskis, mūzikas autors Raimonds Tiguls, producentes: Ieva Rozentāle, Iveta Lepeško, Inta Kaņepāja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!