ASV Kinoakadēmijas "Oskara" balvas pasniegšanas ceremonijas organizētāji jau sestdien pasniedza pirmos apbalvojumus, godinot četrus kino industrijas veterānus, kuru skaitā arī leģendārie režisori Žans Liks Godārs un Frensiss Ford Kopola.

Goda "Oskara" balvu pasniegšanas ceremonijā, kuras laikā apbalvojumus par ieguldījumu kino industrijā piešķīra arī amerikāņu aktierim Īlajam Volakam un mēmā kino vēsturniekam Kevinam Braunlovam, piedalījās Holivudas dižākās zvaigznes, to skaitā Klints Īstvuds, Vorens Bītijs, Anete Beninga, Olivers Stouns un Roberts de Niro.

Pasākuma galveno apbalvojumu - Ērvina Talberga memoriālo balvu saņēma kinolentes "Godfather" ("Krusttēvs") režisors Kopola.

Apbalvojumu leģendārajam režisoram pasniedza franšīzes "Star Wars" ("Zvaigžņu kari") režisors Džordžs Lukass, pavēstot, ka Kopola, kurš radījis scenāriju 1970.gada kara filmai "Patton" un režisējis kinolenti "Apocalypse Now" ("Mūsdienu apokalipse"), ir bijis viņa filmu veidošanas mentors.

Šis ir tikai otrais gads, kad goda "Oskara" balvas tiek pasniegtas ātrāk nekā pārējās ASV Kinoakadēmijas "Oskara" balvas, kuru pasniegšanas ceremonija šogad norisināsies 27.februārī.

ASV Kinoakadēmijas lēmums pasniegt godpilno apbalvojumu Godāram izraisīja plašu ažiotāžu. Divi amerikāņu preses izdevumi - "The Jewish Journal" un "The New York Times" - bija publicējuši rakstus, kuros paustas aizdomas par Godāra naidu pret ebrejiem. Abos tika analizēti piemēri no viņa filmām un biogrāfiskām grāmatām, kas var tikt interpretēti kā antisemītiski.

Reaģējot uz šiem rakstiem, kā arī saņemtajām sūdzībām, ASV Kinoakadēmijas prezidents Toms Šeraks norādīja, ka organizācija apbalvo Godāru par viņa mākslu, nevis politiskajiem uzskatiem. "Balva tiek piešķirta par viņa ieguldījumu kino jaunā viļņa ērā. Mēs nevērtējam visu viņa dzīvi," uzsvēra Šeraks. Arī bijušais Kinoakadēmijas prezidents Sids Geiniss atzina, ka balva tiek piešķirta par Godāra mākslinieciskajiem nopelniem, taču piebilda, ka nedrīkst izturēties iecietīgi pret jebkāda veida antisemītismu neatkarīgi no tā, kas to pauž.

Taču franču jaunā viļņa kinorežisors Žans Liks Godārs atteicās ierasties uz svinīgajām vakariņām, lai saņemtu "Oskara" balvu par mūža ieguldījumu kino attīstībā. Režisora sieva Anna Marija Mjevilla septembrī paziņoja, ka viņas vīrs ir pārāk vecs tik grūtam pārlidojumam, kā arī lika saprast, ka Godārs neuzskata par sevišķu godu ieraksties uz balvu pasniegšanas pasākumu, kas atšķirībā no grandiozās ASV Kinoakadēmijas apbalvošanas ceremonijas netiks translēts televīzijā. Tomēr vēlāk Godārs nosūtījis ASV Kinoakadēmijai adresētu vēstuli, kurā viņš pateicās par izrādīto godu.

Volaks, kurš 94 gadu vecumā vēl joprojām aktīvi darbojas industrijā, saņēma goda apbalvojumu par atveidoto lomu dažādību. Viņš piedalījies 1956.gada filmā "Baby Doll", 1961.gada kinolentē "The Misfits" ar Merilinas Monro un Klārka Geibla piedalīšanos, vesternā "The Good, the Bad and the Ugly", kā arī šī gada Olivera Stouna drāmā "Wall Street: Money Never Sleeps" ("Volstrīta. Nauda nekad neguļ").

Goda "Oskaru" saņēma arī kinoindustrijas vēsturnieks Kevins Braunlovs, kura 1968.gada grāmatā "The Parade's Gone By" dokumentēta mēmā kino ēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!