Foto: AP/Scanpix/LETA
Šī gada Kannu kinofestivāla galveno balvu "Zelta palmas zaru" saņēmusi franču režisores Žistinas Trjē (Justine Triet) tiesvedības trilleris "Anatomy of a Fall". Trje ir vien trešā sieviete – režisore, kuras veidotā filma tikusi pie šī prestižā apbalvojuma.

Uzvarējusī filma vēsta par vācu rakstnieci, kuras vīrs tiek atrasts miris mīklainos apstākļos, bet viņa tiek apsūdzēta par slepkavību. Galveno lomu filmā atveido vācu aktrise Sandra Hūlere (Sandra Hüller).

Balvu Žistinai Trje pasniedza kinomākslas dzīvā leģenda, aktrise Džeina Fonda, kura savā uzrunā atskatījās uz 70. gadiem, kad viņa pirmo reizi apmeklēja Kannas. "Toreiz konkursā vispār nepiedalījās sieviešu veidotas filmas un nevienam no mums nešķita, ka kaut kas nav kārtībā. Esam nogājuši garu ceļu," sacīja aktrise.

Savukārt balvu saņēmusī režisore izmantoja izdevību kritizēt Francijas valdību un tās taupības programmas, tai skaitā finansējuma samazināšanu kultūrai un pensiju reformu, kas jau izraisījusi vairākus protestus. Savukārt pašu balvu viņa simboliski veltīja visiem jaunajiem režisoriem un režisorēm, kuriem nav iespējas šobrīd uzņemt savas filmas.

Kā labākais aktieris tika godalgots japāņu ekrāna mākslinieks Kodzi Jakušo ( Koji Yakusho) par lomu Vima Vendersa filmā "Perfect Days". Viņa atveidotais varonis ir tualešu apkopējs, izkopis bagātu iekšējo pasauli un gūst prieku no ikdienas skaistuma.

Labākās aktrises balvu žūrija piešķīrusi turku aktrisei Mervei Dizdarai (Merve Dizdar) par lomu drāmā "About Dry Grasses". Filmas galvenais varonis ir kāds skolotājs, kurš strādā nomaļā ciemā un cer tikt pie paaugstinājuma Stambulā. Tomēr pamazām viņu pārņem bezcerība un sajūta, ka nekad no šīs lauku dzīves viņš netiks vaļā. Viņa kolēģe Nurija, kuru atveido Merve Dizdara, palīdz atklāt viņam jaunas perspektīvas.

Festivāla Grand Prix piešķirta Džonatana Gleizera holokausta drāmai "The Zone of Interest", kuras pamatā ir pagājušajā nedēļā mūžībā aizgājušā britu rakstnieka Mārtina Eimisa tāda paša nosaukuma grāmata. Tā vēsta par kādu vācu ģimeni, kas dzīvo līdzās Aušvicas koncentrācijas nometnei. Gleizers savā pateicības runā godināja aizgājēju, izsakot pateicību, kā arī gandarījumu, ka paspējis viņam filmu parādīt.

Pazīstamais somu režisores Aki Kaurismeki un viņa jaunākā filma – romantiskā komēdija "Fallen Leaves" – ieguva žūrijas balvu. Pats filmas autors uz ceremoniju nebija ieradies, bet uz skatuves pēc godalgas devās filmas komanda.

Labākā režisora godalgu Kannās saņēma vjetnamiešu izcelsmes franču režisors Tran Anh Hung par filmu – odu ēdienam "The Pot-Au-Feu" ar Žiljetu Binošu (Juliette Binoche) un Benua Mažimelu (Benoît Magimel) galvenajās lomās.

Kā vēstīts iepriekš, šogad Kannu kinofestivāla "Zelta palmas zaru" par mūža ieguldījumu saņēma aktieris Maikls Duglass, kurš tika godināts festivāla atklāšanas ceremonijā.

Jau ziņots, ka Kannu kinofestivāls šogad notika no 16. līdz 27. maijam. Kopumā par festivāla galveno balvu – "Zelta palmas zaru" - sacentās 11 filmas. Tās vērtēja žūrija divreiz "Zelta palmas zaru" saņēmušā zviedru režisora Rūbena Ēstlunda vadībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!