No sestdienas, 17.nnovembra, veselu nedēļu turpināsies Eiropas kino panorāma (Kino Rīga, jaunā zāle), kurā iekļautas vērtīgas un svaigas filmas - franču, austriešu, vācu. Programmas skandalozākais akcents ir "Klavierskolotāja"/La Pianiste
‘La Pianiste’ režisors ir skandālists ar senu slavu - austrietis M.Haneke, kura filma "Cietsirdīgās spēles" reiz Kannās tika izsvilpta, dēvējot par bezjēdzīgāko un cietsirdīgāko Eiropas filmas, kas jelkad tapusi.

Iespējams, tas bija pārspīlējums, taču pēc austriešu feministes E.Jelinekes autobiogrāfisko motīvu cauraustā romāna tapusī filma "Klavierskolotāja" skatītājam nav ne mazāk sāpīga pieredze.

Īpaši tāpēc, ka filma nepiedāvā biedējošu stāstiņu ar slepkavnieku piedalīšanos ("Bīstamajās spēlēs" ar slepkavošanas spēlēm niekojās garlaikoti pusaudži), bet gan būtībā askētiski skaidru drāmu par trīsdesmitgadīgas sievietes totāli izkropļoto iekšējo pasauli un nespēju mīlēt.

Māte, meita - pianisma virtuoze, mūzikas smalko matēriju pazinēja un cilvēks, kurš, iespējams, būtu gatavs viņu mīlēt - viņas students.

Izabellas Ipēras klavierskolotājas un viņa skolnieka attiecības filmā šokē ne mazāk kā baigās pusaudžu izklaides "Bīstamajās spēlēs" - nebūt ne kā asiņains slaktiņš, bet gan kā jūtu nespējīgas sievietes nežēlīgs tuvplāns.

Der atgādināt, ka gan Izabella Ipēra, gan Bruno Mažimels Kannās tika atzīti par labākajiem aktieriem. Ipēras darbs tiešām ir virtuozitātes kalngals!

Pēc Eirokino panorāmas "Klavierskolotāja" būs skatāma «normālā repertuārā» no 24.novembra

Pilnu tekstu lasiet Kino žurnālā Filmas

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!