Foto: AP/Scanpix/LETA
ASV Kinoakadēmijas balvas "Oskars" ceremonijā 12. martā (13. marta rītā pēc Latvijas laika) balvu kategorijā "Labākā dokumentālā filma" saņēma Daniela Roera "Navaļnijs" (Navalny), kas vēsta par Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija indēšanas mēģinājumu un šī nozieguma izmeklēšanu. Savu viedokli par šo uzvaru sociālajā medija "Twitter" paudis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja padomnieks Mihailo Podoļaks, norādot uz ASV kinoakadēmijas pretrunām politiskās neitralitātes jautājumā.

Kā ziņots iepriekš, Kinoakadēmija otro gadu pēc kārtas atteica iespēju uzrunāt "Oskara" balvas auditoriju Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim, aizbildinoties ar politisko neitralitāti.

"Ja "Oskars" nejaucas politikā, tad kā saprast balvu dokumentālajam manifestam "Navaļnijs", kurā Krievijas iekšpolitika līst pāri malām? Ja "Oskara" balva nav kontekstā ar karu Ukrainā un masu genocīdu pret ukraiņiem, tad kāpēc mūždien runāt par humānismu un taisnīgumu," sociālajā medijā "Twitter" raksta Podoļaks.

Uz "Oskara" balvu ceremoniju, kurai uzmanību pievērš mediji visā pasaulē, bija ieradusies Alekseja Navaļnija sieva Jūlija. Viņa kopā ar filmas komandu arī kāpa uz skatuves un, saņemot "Oskaru", teica: "Mans vīrs ir cietumā tikai tāpēc, ka aizstāvēja demokrātiju. Aleksej, es sapņoju par dienu, kas tu būsi brīvs un arī mūsu valsts kļūs brīva. Turies, mana mīlestība!"

Filma pirmizrādi piedzīvoja 2022. gada sākumā Sandensas filmu festivālā, kur saņēma skatītāju simpātijas balvu. Tā ieguvusi arī citas prestižas godalgas, tai skaitā Britu kinoakadēmijas balvu BAFTA.

Jau ziņots, ka 95. "Oskara" balvas ceremonijā ar uzvarām septiņās kategorijās triumfēja sirreālā zinātniskās fantastikas komēdija "Viss visur vienlaikus" (Everything Everywhere All At Once).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!