Foto: AFP/Scanpix/LETA
ASV Kinoakadēmija atteikusi dot uzrunas laiku Ukrainas prezidentam Volodimiram Zelenskim šī gada "Oskara" balvu pasniegšanas ceremonijā, vēsta medijs "Variety".

Neskatoties uz to, ka Zelenskis pēdējā gada laika ir uzrunājis publiku dažādos nozīmīgos un ietekmīgos kultūras un šovbiznesa pasākumos, "Oskaru" ceremonijā, kas Losandželosā notiks 12. marta (13. marta agrā rītā pēc Latvijas laika) tāpat kā pērn viņam nebūs iespējas paust savu vēstījumu publikai.

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī Zelenskis uzrunājis auditoriju gan "Zelta globusa", gan "Grammy" ceremonijās, Kannu un Venēcijas kinofestivālos. Glastonberijas festivālā un vēl pavisam nesen, 2023. gada februārī, arī Starptautiskajā Berlīnes kinofestivālā.

ASV Kinoakadēmija nav sniegusi komentāru medijiem par šādu savu izvēli. Jāpiebilst, ka jaunāko socioloģisko aptauju dati rāda, ka vājinās amerikāņu atbalsts valdībai jautājumā par palīdzību Ukrainai.

Kā "Variety" atklājuši avoti, pagājušajā gadā "Oskaru" ceremonijas izpildproducents Vils Pekers skaidrojis, ka nedos Zelenskim laiku uzrunai, jo Ukrainā notiekošais karš skar tikai baltas ādas krāsas cilvēkus, bet konflikti, kuros ir iesaistīti citu ādas krāsu cilvēki, tādu uzmanību neizpelnās. Tā vietā ceremonijā bija klusuma brīdis par godu Ukrainai, bet klātesošos uzrunāja ukraiņu izcelsmes aktrise Mila Kunisa. Pats Pekers šos izteikumus nav komentējis.

Zelenski pārstāv Maiks Simpsons, vienu no ietekmīgākajiem Holivudas aģentiem. Sadarbība ar Ukrainas prezidentu sākusies pēc tam, kad viņa klients TV personība Ārons Kaufmans kopā aktieri Šonu Pennu laida klajā filmu "Superpower" par Krievijas iebrukuma Ukrainā sākumu, Volodimiru Zelenski un ukraiņu varonību.

Jāpiebilst, ka Šons Penns pērn vienu no savām divām "Oskara" statuetēm piešķīra Zelenskim, sakot, ka tas ir "muļķīgs, simbolisks gājiens", un, kad Ukraina karā uzvarēs, tad Ukrainas prezidents varēs statueti viņam atgriezt.

Tikmēr Ukraiņu kopiena Toronto paudusi aizdomas par nopietnu Krievijas oligarhu ietekmi Holivudā un ASV filmu industrijā. Piemēram, dažas nedēļas pirms "Oskara" balvas ceremonijas nāca klajā fakts, ka "Labākās filmas" kategorijā nominēto "Top Gun: Maverick" ar Tomu Krūzu galvenajā lomā daļēji finansējis krievu oligarhs Dmitrijs Ribolovļevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!