Foto: Publicitātes foto

Šonedēļ, 2. un. 3. jūnijā, Kuldīgā notiks piektais Dizaina filmu festivāls, kura programmā ir iekļautas astoņas filmas, kas veltītas dizaina un mākslas tēmām, kā arī trīs izstāžu atklāšanas un audumu apdrukas darbnīca sadarbībā ar Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeju, informēja "Kino Bize" pārstāvji.

Sestdien no pulksten 12.00 pilsētas dārzā pie Kuldīgas novada muzeja varēs piedalīties Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja (DMDM) rīkotajā audumu apdrukas darbnīcā. Ansis Cīrulis atjaunoja interesi par sietspiedi 20. gadsimta 30. gados, izveidojot darbnīcu un nosaucot šo tehniku par "madarošanu". Madarošanas jeb audumu apdrukas darbnīca Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā darbojas jau vairākus gadus, un sniedz iespēju izmēģināt šo seno tehniku, izmantojot sietus, kas veidoti pēc Latvijas vecmeistaru un arī jauno mākslinieku darbu motīviem.

Šogad DMDM ar sietspiedes darbnīcu piedalīsies Dizaina filmu festivālā Kuldīgā, piedāvājot iespēju gan maziem, gan lieliem atklāt sietspiedes apdrukas mākslu. Ziedojums par apdrukas izejmateriāliem – viens eiro. Līdzi var ņemt gaišu kokvilnas audumu vai apģērbu apdrukai. Darbnīcas vietā būs pieejami arī auduma maisiņi, kas iekļauti izejmateriālu ziedojumā.

Tāpat 2. un 3. jūnijā Kuldīgas Mākslas namā un Kuldīgas Mākslinieku rezidencē tiks atklātas trīs izstādes – Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības bakalauru darbu izstāde, Glezniecības rezidences izstāde, Ievas Maurītes personālizstāde.

Piektdien pulksten 16.00 Kuldīgas mākslas namā tiks atklāta Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļas mākslinieku diplomdarbu izstāde, kas būs skatāma līdz 2. jūlijam. Izstādē būs redzami četrpadsmit glezniecības nodaļas bakalauru programmas diplomandu darbi. Diplomdarbu tapšanā nozīmīga loma ir arī studentu diplomdarbu vadītājiem, kuri visā darba tapšanas gaitā ir līdzās studentiem, palīdzot atrast labāko risinājumu.

Vizuālās mākslas nodaļas glezniecības apakšnodaļa pastāv jau no 1921. gada, kad dibināta Latvijas Mākslas akadēmija. Katru gadu jūnijā notiek bakalaura diplomdarbu aizstāvēšana, kuras laikā interesentiem ir iespēja apskatīt studentu diplomdarbus, tomēr darbi pieejami vien pāris stundas. Lai diplomandu darbus parādītu plašākai sabiedrības daļai ilgākā laika posmā, jau otro gadu tiek veidota diplomdarbu izstāde Kuldīgā.

No 3. jūnija pulksten 16.00 līdz 9. jūlijam Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā būs skatāma Ievas Maurītes izstāde "Nepārtraukta līnija". Ieva Maurīte savā glezniecībā izmanto galvenos grafikas izteiksmes līdzekļus – līniju un krāsu attiecības. Līnijas izteiksmes iespējas ir bezgalīgas, mākslinieces varā ir tās pakļaut. Krāsu ziņā mākslinieci aizvien raksturo melnais un baltais, kam reizēm pievienojās arī sudrabs vai zelts un arī citi krāsu toņi.

Ieva Maurīte beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu. Studijas turpinājusi Latvijas Mākslas akadēmijas grafikas nodaļā, 2000. gadā ieguvusi maģistra grādu mākslā. Izstādēs māksliniece piedalās kopš 1991. gada. Strādājusi vairākās starptautiskās rezidencēs – Francijā, Vācijā, Lihtenšteinā, Islandē, Somijā un ASV. Darbi atrodas privātās un publiskās kolekcijās Latvijā un ārpus tās robežām. 2010. un 2012. gadā Ieva Maurīte saņēmusi konkursa "Zelta ābele" balvu nominācijā "Skaistākā grāmata."
Foto: Publicitātes foto

Dizaina filmu festivāla kino programma apskatīs ar dizainu saistītas tēmas dažādu mākslas jomu kontekstā. Tas ir jaunākais kino no visas pasaules, tostarp stāsts par simtiem gleznotāju Ķīnas pilsētā, kas reproducē Van Goga slavenākos gleznojumus, mēnesi garš unikāls ieskats monumentālā Londonas mākslas centra Bārbikana aizkulisēs, spriedzi pārsātinātas nedēļas kopā ar ikgadējās Ņujorkas Metropoles mākslas muzeja izstādes rīkotājiem, kas kļuvis par vienu no visgaidītākajiem notikumiem Ņujorkā un ko visā savā krāšņumā atklāj popdīva Rianna.

Foto: Kadrs no video

Divos vakara brīvdabas seansos varēs sekot līdzi slavenā dizainera Stefana Sagmeistera (Stefan Sagmeister) egocentriskiem, bet visnotaļ mākslinieciskiem un komiskiem laimes meklējumiem, kā arī Džoija Skagsa (Joey Skaggs) spējai vairāku dekāžu garumā izjokot plašāku sabiedrību un medijus ASV. Šogad atsevišķā programmā būs apkopotas arī īsfilmas no Latvijas.

Dizaina filmu festivāla programma tiks demonstrēta Kuldīgas Mākslinieku rezidences ierīkotajā kinozālē (ieejas maksa 2,50 eiro), bet brīvdabas seansi bez maksas norisināsies pilsētas dārza kinoteātrī "Goldingen Knight Cinema". Filmas būs skatāmas oriģinālvalodā ar subtitriem latviešu un angļu valodās.

Foto: Publicitātes foto

Dizaina filmu festivāla jaunumiem un precīzākai programmai sekojiet Dizaina filmu festivāla "Facebook" lapā un kinoteātra "Kino Bize" mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!