Foto: LETA. Jānis Joņevs
Jaunais latviešu režisors Jānis Ābele iecerējis veidot jaunu filmu, kuras scenārija pamatā būs rakstnieka Jāņa Joņeva populārā grāmata "Jelgava 94".

Šobrīd ar sociālo tīklu starpniecību tiek meklēti dažādu grāmatas varoņu iespējamie atveidotāji, kā arī piemērota vide. "Ļoti meklējam eiroremonta un plastikāta logu neskartu dzīvokli daudzdzīvokļu nama 2. vai 3. stāvā, vēlams ar balkonu. Sekcijas, paklāji, padomju laika tapetes- tas viss mums būtu ļoti piemērots," teikts sludinājumā.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja filmas režisors Jānis Ābele, pagaidām filma ir ieceres stadijā un plānots nofilmēt tās tīzeri, ko varētu izmantot, iesniedzot projektus. Pagaidām režisors nav gatavs runāt, kad varētu tikt uzsākta filmēšana.

Jautāts par izvēli, kā saskatījis šajā grāmatā arī kinematorgrāfisku materiālu, Jānis Ābele saka: "Tas ir skaists stāsts, kas mani personīgi uzrunāja."

Atgādinām, ka Jāņa Joņeva debijas romāns "Jelgava 94" tika izdots 2013. gadā (Apgāds "Mansards") un joprojām ir viena no lasītākajām latviešu autoru grāmatām. Tā vēsta par pusaudžiem pagājušā gadsimta 90. gados, Jelgavā. Viņi sevis un atšķirīgā meklējumos pievēršas tā saucamajai alternatīvajai kultūrai. Grāmata ir par jaunību, kad mēs katrs cenšamies nostāties pret pasauli, nekļūt tādi kā visi. Vai tas izdodas? Vai šos solījumus iespējams turēt? Grāmatas galvenā varoņa prototips ir pats Joņevs, tāpat arī citi grāmatas tēli ir reāli cilvēki.

Par šo darbu Jānis Joņevs saņēmis jau vairākas godalgas, tai skaitā Latvijas Literatūras gada balvu un Eiropas Literatūras balvu. Nupat iznācis "Jelgava 94" tulkojums franču valodā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!