Foto: stock.xchng
23. maijā Kannās noslēdzās kursi "ScripTeast" scenārijiem no Centrālās un Austrumeiropas, kurā galveno, Kšištofa Kieslovska (Krzysztof Kieslowski) vārdā nosaukto balvu, 10 000 eiro apmērā ieguva latviešu scenārists Mārtiņš Slišāns par projektu "Apartamenti", portālu "Delfi" informē Nacionālā Kino centra pārstāvji.

Konkursā piedalījās 12 scenāriji no septiņām Centrālās un Austrumeiropas valstīm – Rumānijas, Polijas, Ungārijas, Slovēnijas, Latvijas, Slovākijas un Bulgārijas.

Scenārijus vērtēja ietekmīga žūrija: Sendijs Lībersons (Sandy Lieberson), kurš pārraudzījis tādu filmu producēšanu kā "Zvaigžu kari","Pa naža asmeni skrejošais", "Telma un Luīze", u.c., Manfreds Šmits (Manfred Schmidt) – viena no lielākā Vācijas publiskā filmu atbalsta fonda MDM vadītājs un Dariušs Jablonskis (Dariusz Jablonski) – viens no pieredzējušākajiem Polijas producentiem, savulaik strādājis kā Kšistofa Kieslovska asistents.

Filma "Apartamenti" ir komēdija, kuras darbība risinās divos Rīgas komunālajos dzīvokļos un kuru iedzīvotāju dzīves stāsti atspoguļo sabiedrības attīstību no pagājušā gadsimta 60. gadiem līdz mūsdienām.

"Šis projekts atkārtoti pierāda, ka oriģinalitāte un neparasts pasaules redzējums ir būtiski, lai scenārijs notvertu mūsu uzmanību. Kieslovska balvas 2012 ieguvējs spēj būt atsvaidzinoši citāds. Scenārijs mums sola, ka filma būs citāda, tēlaina, smieklīga, sāpīga, tajā pašā laikā tā būs arī pamācoša, atklājumu un pārdomu pilna. Galvenokārt esam pārliecināti, ka filma būs izklaidējoša un ceram, ka tā atradīs sev starptautisku auditoriju, kas spēs identificēties ar universālajām tēmām, kas ir skartas šajā darbā, neraugoties uz to, ka tā notiek vidē, ar kuru daudzi no mums nav nekad saskārušies," teikts žūrijas vērtējumā.

Šo scenāriju filmā attīsta filmu studijā "Platforma" producentes Gunas Stahovskas vadībā.

"ScriptEast" ir scenāriju attīstīšanas kursi deviņu mēnešu garumā, kas risinājās Varšavā, Berlīnē un Kannās, un to vadītāji ir pieredzējušais ASV scenārists Toms Abrams (Tom Abrams) un scenāriju analītiķis Kristians Rauts (Christian Routh).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!