Foto: Publicitātes attēls
Tieši 24. februārī, kad aprit gads kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā, Berlīnes kinofestivāla programmā rādīs režisoru Vitālija Manska un Jevhena Titorenko (Ukraina) dokumentālo filmu "Austrumu fronte". Tā iekļauta konkursa programmā "Encounters" ("Tikšanās"). Savukārt Latvijas skatītāji filmu varēs redzēt starptautiskā dokumentālā kino festivāla "Artdocfest/Riga" noslēgumā.

Kā izveidojās jūsu duets?

2022. gada 24. februāris man bija pamatīgs emocionālais trieciens, kas pirmos pāris mēnešus mani izsita no sliedēm. Tobrīd beidzu darbu pie vienas filmas, posos nākamajai, rīkoju festivālu (pērn "Artdocfest/Riga")... Taču 24. februāra rītā dzīve zaudēja loģiku un ierasto kārtību. Nespēju saprast, vai varu turpināt dzīvot savu iepriekšējo dzīvi. Vai vispār mana profesionālā pieredze vairs kaut ko nozīmē šajā strauji mainīgajā pasaulē?

Šī filma tapa kā iekšējās revīzijas rezultāts. Manā pieredzē pirmā, kas tapusi sadarbībā ar kādu. Agrāk jutos pašpietiekams, lai realizētu savas mākslinieciskās ambīcijas, bet šīs filmas tapšanā mana loma drīzāk pat bija palīdzēt.

Pastāstiet par filmas līdzautoru!

Atšķirībā no manis Jevhenam 2022. gada 24. februārī ne mirkli nebija jautājuma, ko darīt. Viņš to jau 2014. gadā bija izlēmis, iestājoties brīvprātīgo bataljona "Госпітальєри" rindās. Tas ir bataljons, kas sniedza medicīnisko palīdzību frontē Donbasā. Viņš par šo pieredzi ir uzņēmis filmu "Karš miera dēļ", ko 2017. gadā iekļāvām vēl Maskavā notiekošajā "Artdocfest". Toreiz filma izraisīja visai skaļu propagandistu skandālu.

Mūsu "lieta" nonāca Pirmā kanāla sarunu šovā, kura eksperti mūs sēja pie kauna staba. Pēc viņu teiktā, mēs darījām "graujošu darbu" un esam "nodevēji". Prokuratūra pret mani ierosināja krimināllietu pēc Krievijas Federācijas Valsts domes vicespīkera ierosinājuma. Visa rezultātā nevarējām filmu rādīt kinoteātros, taču autors atļāva to rādīt tiešsaistē. Tā es iepazinos ar Jevhenu. Diemžēl šobrīd jau daudzu šīs filmas dalībnieku vairs nav starp dzīvajiem.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!