Foto: Publicitātes attēli
Katru gadu īpaši tiek gaidīta ASV kinoakadēmijas balvas "Oskars" pasniegšanas ceremonija, šoreiz piedāvājam iepazīties ar vēl vienas kategorijas nominantiem, kas īpaši patiks jaunākajiem kino cienītājiem, – "Labākā pilnmetrāžas animācijas filma". Šī gada animācijas filmu nominantu skaitā ir "Pixar" filmas un "DreamWorks" studijas filmas, kas ir īpaši gaidītas, jo ir stāstu turpinājumi. Vēl pie nominācijām tika animācijas studijas "Laika" filma un divi straumēšanas vietnes "Netflix" darbi.

'How to Train Your Dragon: The Hidden World' / 'Kā pieradināt pūķi 3'



"Kā pieradināt pūķi 3" ir viena no 2019. gada animācijas filmām, kura pretendē uz "Oskaru" balvu kategorijā "Labākā pilnmetrāžas animācijas filma". Multfilma ir balstīta uz angļu bērnu rakstnieces Kresidas Kovelas grāmatām, kas ir izdotas ar tādu pašu nosaukumu.

Filma ir ieguvusi nominācijas vairākās prestižās balvu pasniegšanas ceremonijās, tai skaitā "Zelta globuss" un "Annie Awards", kas ir nozīmīgs apbalvojums animācijas filmām. Pagaidām jau ir iegūti trīs apbalvojumi, piemēram, skatītāju simpātiju balva "World Soundtrack Award" apbalvošanas ceremonijā, kā arī par labāko pilnmetrāžas animācijas filmu "National Board of Review Awards" Ņujorkā un "Indiana Film Journalists Association" pasniegšanas ceremonijā.

Stāsts, kas 2010. gadā uz lielā ekrāna aizsākās kā neticamākā draudzība starp vikingu zēnu un bezbailīgo pūķi Nezobu, godātu arī par Tumseju Fūriju, gadu gaitā ir pāraudzis vienā no aizraujošākajām studijas "DreamWorks Animation" filmu sērijām. "Kā pieradināt pūķi 3" būs stāsta noslēgums. Filma ir turpinājums 2010. gada filmai "Kā pieradināt pūķi" un 2014. gada filmai "Kā pieradināt pūķi 2".

Filma Latvijā izrādīta pagājušā gada pavasarī.

'I Lost My Body'


Filma pagaidām ir ieguvusi piecus apbalvojumus un vairākas nominācijas, tai skaitā ir iegūta "Oskara" nominācija kategorijā par labāko pilnmetrāžas animācijas filmu. Atzinīgu novērtējumu animācijas filma ieguva arī Starptautiskajā kritiķu nedēļā 2019. gada Kannu kinofestivālā.

Filmas stāsts ir visai savdabīgs. Līdzīgi kā "Adamsu ģimene" filmā, tiek atrasta no ķermeņa atdalījusies roka, kas atdzīvojas Parīzes medicīnas laboratorijā. Roka iemācās rāpot, staigāt un pat skriet, viņa dodas pasaulē meklēt bijušo sevi. Tikmēr paralēli tiek rādīti kadri no laika, kad tās zaudētais ķermenis bija vesels. Šis ķermenis pieder kādam picu piegādes zēnam Naoufelam. Lai gan stāsts ir visai šausminošs, tas neiztiek arī bez mīlestības, puisis iemīlas kādā jaunietē.

"I Lost My Body" ir franču animēta fantāzijas filma, tās izlaišanas datums ir vien 2019. gada 6. novembris, kas ir salīdzinoši nesen. Stāsts ir balstīts franču rakstnieka Gijoma Lorāna (Guillaume Laurant) romāna "Happy Hand" motīvos.

'Klaus' / 'Klauss'



Multfilma "Klauss" ir 2019. gada Spānijas Ziemassvētku filma, kuras režisors un scenārija līdzautors ir Serdžo Pabloss (Sergio Pablos). Viņa viens no zināmākajiem darbiem ir animācijas filma "Nejaukais es" ("Despicable Me"). Multfilma "Klauss" ir veidota pēc "Netflix" pasūtījuma, tā ir kompānijas pirmā pašu veidotā pilnmetrāžas animācijas filma.

Filma "Klauss" ir ieguvusi vairākas balvas un nominācijas, piemēram, kategorijā "Labākā pilnmetrāžas animācijas filma" un "Labākā oriģināldziesma" – "Invisible". Zīmīgi, ka multfilma ir ieguvusi visas nominētās balvas "Annie Awards" apbalvošanas ceremonijā, kas ir viens no prestižākajiem apbalvojumiem visā animācijas nozarē.

Režisors piedāvā alternatīvu Ziemassvētku vecīša izcelsmes stāstam, kas liek domāt, ka jautrs, apaļš vecītis 19. gadsimtā bija galvenais pastnieks, kurš kamanās veda dāvanas.
Filma "Klauss" straumēšanas servisā "Netflix" pieejama no 2019. gada 8. novembra.

'Missing Link'

Multfilma ir ieguvusi vairākas nominācijas vairākām balvām, tai skaitā "Oskaram" kā labākā pilnmetrāžas animācijas filma. Jau tagad tā ir ieguvusi "Zelta globusa" balvu. Pirmizrādi filma piedzīvoja 2019. gada aprīlī, Ņujorkā.

Šī ir piektā animācijas studijas "Laika" izdotā filma. Kā zināmākais studijas darbs ir 2009. gada animācijas filma "Korelaina" ("Coraline"). "Missing Link" ir īpaši veidota filma, tajā ir izmantoti "stop motion" kadri, kas ir visai sarežģīts process – tiek fotografēti modeļi un lelles, lai radītu kustības ilūziju.

Filmas režisors sākotnēji iedvesmojies no Indiana Džonsa filmām, Šerloka Holmsa stāstiem un Džeimsa Bonda piedzīvojumiem, šo stāstu atsauces animācijas filmā esot visai viegli pamanāmas.

'Rotaļlietu stāts 4' / 'Toy Story 4'



"Rotaļlietu stāsts 4" ir 2019. gada ASV 3D animācijas komēdija, kuru producējusi "Pixar Animation Studios" kinostudija sadarbībā "Walt Disney Pictures" kompāniju. Šī ir pirmā režisora veidotā pilnmetrāžas filma.

Arī "Rotaļlietu stāsts" ir saņēmis labu kritiķu novērtējumu. Filma ir tikusi nominēta un ieguvusi jau vairākas balvas. Šogad filma saņēmusi divas "Oskara" nominācijas kategorijās "Labākā pilnmetrāžas animācijas filma" un "Labākā oriģināldziesma" – "I Can't Let You Throw Yourself Away".

Ar animācijas filmas stāstu skatītāji ir iepazinušies trīs iepriekšējās daļās, ceturtā daļa ir turpinājums jau iemīļotajam sižetam. Astronauts Bazs, kovbojs Vudijs, suns Staipeklis, tiranozaurs Rekss un visa pārējā rotaļlietu komanda ir atkal kopā un kā vēl nekad ir gatavi jauniem piedzīvojumiem. Kad Vudijam un pārējiem pievienojas jauna rotaļlieta Forkijs, var atkal sākties visdažādākie notikumi.

Filma Latvijā izrādīta pagājušā gada augustā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!