Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Starptautiski zināmā Ukrainas kinorežisora, kādreizējā politieslodzītā un Saharova balvas laureāta Oļega Sencova nākamā filma būs viņa debija angļu valodā. Iecerētās filmas "Shining World" scenārijs tapis ieslodzījuma laikā Krievijas ziemeļos, medjiem Kannu kinofestivāla pastāstīja filmas producents Deniss Ivanovs.

Filmas notikumi risināsies 60. gados vēstīs par kādu ASV mazpilsētu. Kā medijiem stāsta Ivanovs, tā būs kā pasaka Vesa Andersona kinodarbu noskaņās. Filmā realitāte mīsies ar galvenā varoņa iedomu pasauli. Tā rodas brīdī, kas zēns uzzina, ka netālu no viņa mājām tiks celts izklaides parks.

"Shining World" scenārija autors ir pat Sencovs. Tas rakstīts laikā, kad viņš atradās ieslodzījumā Krievijā. Režisoru apcietināja 2014. gadā, pēc tam, kad viņu apmeloja par iespējamu terorakta ieceri Krimā. 2015. gadā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, bet 2019. gada rudenī, kopā ar vēl 24 ukraiņu karagūstekņiem Sencovs tika atbrīvots.

Sākotnēji producents vēlējies ieslodzījumā rakstīto scenāriju piedāvāt kādam citam režisoram, tomēr Sencovs to strikti noraidījis, sakot, ka viņa scenāriji pieder viņam un viņš pats grib radīt savas filmas.
Režisors un producents jau Sencova ieslodzījuma laikā apmainījušies ar idejām par filmu vēstulēs. Ivanovs to raksturo kā neparastu, bet auglīgu sadarbību. Parasti režisoriem un producentiem trūkstot laika, lai diskutētu par iecerētās filmas detaļām. Tomēr tieši pateicoties apgrūtinātajiem apstākļiem, tas izdevies.

Līgums par "Shinig World" filmēšanu tika noslēgts 2019. gada septembrī – kad Seņcovs tika atbrīvots no ieslodzījuma. Tomēr viņam bija jau divi citi ieplānoti kino projekti – krimināldrāma par 90. gadiem "Rhino", kas pirmizrādi piedzīvoja pagājušā gada Venēcijas kinofestivālā, kā arī daļēji autobiogrāfiskā ģimenes drāma "Kai", kas joprojām ir pabeigšanas stadijā.

Kā norāda producents, pagaidām filmu veidošana ir atlikta malā, jo jau kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā pirmajām dienām Sencovs ir pievienojies Ukrainas bruņotajiem spēkiem, lai aizstāvētu dzimteni. "Mēs ceram sākt filmēšanu šoruden, tomēr Oļegs vēlas karot līdz Ukrainas uzvarai," ārvalstu medijiem Francijā pauda Ivanovs.

"Krievi jau ir atņēmuši Oļega labākos gadus. Nu tie paņem vēl vienu gadu. Es ceru, viņš ir drošībā un arī ceru palīdzēt realizēt viņa idejas."

Atgādinām, ka Sencova arests 2014. gadā izsauca plašu sabiedrbas rezonansi – par Sencova atbrīvošanu iestājās gan pasaules kinozvaigznes, gan cilvēktiesību aktīvisti. Vēl ieslodzījuma laikā režisoram tika piešķirta Saharova balva par domas brīvību. Klātienē viņš balvu saņēma gadu vēlāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!