Foto: Publicitātes foto

Franču aktrise Lea Seidū plašākai publikai kļuva pazīstama ar lomu drāmā "Zils ir vissiltākā krāsa" (2013) – Kannu kinofestivāla organizatori pirmo reizi festivāla ilgās pastāvēšanas vēsturē "Zelta palmas zaru" pasniedza ne tikai pašai filmai, bet arī abām galveno lomu atveidotājām.

Pēc tam Seidū savu talantu tikai slīpējusi, un Rīgas Starptautiskā kino festivāla ietvaros tiks rādītas divas filmas ar viņas piedalīšanos – "Omārs" un "Istabenes dienasgrāmata".

Bērnībā Seidū vēlējās stāvēt uz operas skatuves un dziedāt visas slavenās ārijas pēc kārtas. Viņa iestājās Parīzes konservatorijā, taču studiju laikā ātri saprata - šī profesija tomēr nav tas, ko viņas sirds vēlas. Un sāka ceļu uz savu lielo mērķi - kļūt par aktrisi. Kāpēc tāda izvēle? - Kāds no Seidū draugiem ir aktieris, un viņa to apbrīnojusi.

"Ak, tava dzīve taču ir lieliska! Tu vari ceļot un darīt visu, ko vien vēlies," viņa reiz iesaukusies. Taču aktiermākslas profesijas apgūšanai stimulu deva arī pavisam personīga pieredze - Lea Seidū bija iemīlējusies kādā aktierī un, vēloties uz viņu atstāt neizdzēšamu iespaidu, nolēma, ka arī pati būs aktrise.

Pēc studijām Francijā, Seidū devās uz Ņujorku ne vien apgūt aktiermākslas knifiņus, bet arī sākt karjeru. Tas notika pirms gandrīz desmit gadiem, un kopš tā laika pievilcīgā francūziete iemūžinājusi dažādas varones.

Protams, viņas spilgtais iznāciens starptautiskajā arēnā bija ar lomu drāmā "Zils ir vissiltākā krāsa" - provokācija par jaunu meiteni, kura lauž stereotipus, lai atrastu savu īsto es, neiztika bez konfliktiem, un Seidū atveidotajā Emmā iemīlas pusaudze Adele. Tuvības ainas mulsināja daudzus, liekot aktrisēm uzdot ne vienu vien mulsinošu jautājumu, un kādā no intervijām Lea stāstīja: ""Dažas ainas bija tik sarežģītas, ka filmēšanas laikā es pie sevis domāju: "Ko es daru? Vai tas, ko es daru, ir pareizi?" Jā, dažkārt tas bija tiešām smagi, taču apziņa, ka filma ir novērtēta un cilvēkiem tā patīk, dara mani priecīgu. Manas pūles nav bijušas veltas!"" Seidū arī piebilda, ka nereti epizodes, kas filmā ilgst vien desmit sekundes, filmēšanas laukumā aizņem pat veselu dienu.

Rīgas Starptautiskā kino festivāla programmā iekļautas divas filmas ar Lea Seidū piedalīšanos. Berlīnes kinofestivāla konkursa filmā "Istabenes dienasgrāmata" Seidū pārņēmusi stafeti no Poletes Godāras un Žannas Moro, kuras istabeni atveidojušas iepriekšējās - Žana Renuāra un Luisa Bunjuela - kinoversijās. Selestīna no Parīzes ieradusies provincē, un viņai jāliek lietā visa sava attapība, lai arī šoreiz nesastrīdētos ar darba devējiem.

Otra filma ar Seidū piedalīšanos - Kannu konkursante "Omārs" - ir neierasts stāsts par bailēm nomirt vientulībā un tajā pat laikā arī bailēm būt ar kādu kopā. Filmā spēlē arī Kolins Farels, Reičela Vaisa, Olīvija Kolmane, Bens Višovs un Džons K. Reilijs, un viņu varoņiem 25 dienu laikā jāatrod sev partneris, pretējā gadījumā viņi tiks pārvērsti par dzīvniekiem.

Taču nākamā loma - Madlēna Svāna - Lea Seidū vārdu padarīs pavisam slavenu, jo, pateicoties režisoram Semam Mendesam, viņa spēlēs kopā ar Danielu Kreigu un būs... Bonda meitene! "Spektrs" uz ekrāniem nonāks jau šajā novembrī, taču tas jau būs par citu Lea Seidū - Holivudai adaptēto, ne dumpīgo Eiropas zvaigzni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!