Foto: Publicitātes foto

Vēl tikai svētdien, 25. oktobrī – Rīgas Starptautiskais kino festivāls kinoteātrī "Splendid Palace" izrāda šī gada programmas filmas.

Svētdien, 25. oktobrī, pulksten 13 vienīgo reizi tiks demonstrēta filma "Lūša stunda", kas uzņemta pēc Pēra Ulova Enkvista ("Galma ārsta apmeklējums") tāda paša nosaukuma lugas, kas savulaik iestudēta Valmieras teātrī.

Viens no atzītākajiem dāņu režisoriem un "dogma95" manifesta līdzautors Sērens Krags-Jakobsens ("Mifunes pēdējā dziesma") atklāj stāstu par mācītāju Helēnu, kura uzaicināta apmeklēt psihiskajā klīnikā ieslodzītu pusaudzi, kurš nogalinājis padzīvojuši pāri, mēģinājis izdarīt pašnāvību un apgalvo, ka to visu darījis Dieva vārdā.

"Riga IFF" konkursa filma "Burvju kalns" (seanss pulksten 14) atklāj poļu antikomunista Adama Jaceka Vinklera likteni, un animētais stāsts, kas balstītas viņa zīmējumos, fotogrāfijās un dienasgrāmatās, ir režisores Ankas Damienas otrā filma varonības triloģijā, ko ar sajūsmu uzņēma Karlovi Varu kinofestivālā.

Cits - zviedru aktrises Ingrīdas Bergmanes - liktenis atklāts dokumentālajā filmā "Es esmu Ingrīda" (pulksten 17), kas uzņemta pēc viņas meitas, modeles un aktrises, Deivida Linča mūzas Izabellas Rosellīni iniciatīvas un apgūst ģimenes līdz šim publiski neatklāto arhīvu. Bergmane, kura savas ilgās karjeras laikā saņēmusi trīs "Oskarus" un "Tony" balvu, šogad svinētu simto dzimšanas dienu, un viņas godināšana šogad bija arī viens no Kannu kinofestivāla akcentiem.

Par Bergmanes aktrises talantu var pārliecināties arī melodrāmā "Intermeco" (seanss pulksten 15) - 1936.gadā Zviedrijā uzņemtā filma kļuva par Bergmanes atslēgu uz Holivudu, jo, noskatījies to, Holivudas odiozais producents Deivids O.Selzniks aktrisei piedāvāja parakstīt līgumu, un jauna zvaigzne bija dzimusi.

Ziemeļnieciski motīvi caurauž arī pazīstamā dāņu dokumentālista Mihaela Nueras otro filmu "Ziemeļrietumi" (seanss pulksten 16.30), kuras centrā - astoņpadsmitgadīgais Kaspers, viens no Kopenhāgenas Ziemeļrietumu rajona jaunajiem noziedzniekiem. Bandu cīņas un Kaspera centieni no atriebības paglābt paša ģimeni šai filmai nodrošināja Fipresci balvu Gēteborgas kinofestivālā.

Mēģinājumi tikt galā ar pagātni ir norvēģu skeitborda video zvaigznes Joahima Trīra pirmās angliski runājošās filmas "Skaļāk par sprādzieniem" (seanss pulksten 18.30) sižetiskais karkass, ko uz ekrāna izdzīvo Oskara nominanti Džese Aizenbergs un Deivids Stethērns, kā arī Gabriels Bērnss un Izabella Ipēra. Jauniešu žūrija "Skaļāk par sprādzieniem" atzina par Riga IFF vislabāko jauniešu filmu, un ar komplimentiem Trīra lentes virzienā nav skopojušies daudzi kino profesionāļi.

Viens no šobrīd nodarbinātākajiem aktieriem Holivudā Maikls Fasbenders atveido raupju kovboju vesternā "Gausie rietumi", ko uzņēmis kādreizējās grupas "The Beta Band" dalībnieks Džons Maklīns. Fantastiskās ainavas un netradicionālais sižeta risinājums aizved uz 19. gadsimta otru pusi, kad Amerikā ierodas jauns ideālists, kurš par spīti visam ir nolēmis atrast savu līgavu un ir gatavs mērot ceļu pāri visam kontinentam.

Ceļa motīvs bija arī scenārista, režisora un galvenās lomas atveidotāja Ūles Jēvera prātā, kad viņš nolēma ekranizēt filmu "Ne savā dabā". Trīsdesmitgadnieks Martins nedēļas nogali nolēmis pavadīt kalnos, taču pat skrienot nav iespējams aizbēgt no savām domām, un šī nedēļas nogale jaunā vīrieša dzīvē izvēršas par smagām pārdomām pilnu.

Šī gada pēdējais "Riga IFF" seanss sāksies pulksten 21.30. "Oskaram" nominētā grieķa Jorga Lantimos ("Acuzobs") filma "Omārs" jau nodēvēta par šī gada savdabīgāko kinolenti, un sajūsmas aplausi pavadīja tās izrādīšanu Kannu kinofestivālā. Kolins Farels ir viens no vīriešiem, ko piespiedu kārtā nosūta uz viesnīcu nekurienē. Ja viņš 45 dienu laikā neatradīs sev pāri, viņu pārvērtīs par dzīvnieku. Dienas rit, bet Deivids vēl joprojām ir viens, tad viņš nolemj bēgt un pievienojas mežā mītošajai Vientuļnieku kopienai, kurā valda ne mazāk drastiski izdzīvošanas noteikumi, un iemīlas. Lomas atveido arī visjaunākā Bonda meitene Lea Seidū un Reičela Vaisa.

25. oktobrī skatāmas arī "Riga IFF" programmas "Short Riga" filmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!